Съдебните реформи са трудни, но няма как да не се получат

Даде заявка за промени новият правосъден министър Екатерина Захариева

Оплакваме се, че реформите са трудни, че промените са трудни - трудни са, но няма как да не се получат. Така правосъдният министър Екатерина Захариева даде заявка пред журналисти, че няма да се спре пред реформите в съдебната система. Качеството на живот е свързано с усещането за справедливост, именно заради това съдебната реформа е една от най-важните, изтъкна министърът. И добави, че мнозина посланици са й споделяли, че една от пречките за привличането на чуждестранни инвеститори в България е именно съдебната система.


Като свои приоритети Захариева изтъкна промените в закона за съдебната власт. Топ приоритети й ще са конкурсното начало, кариерното израстване и проверките за почтеност на магистратите. "Вече има разработени проекти. Те трябва да се внесат в парламента до 3 месеца след промените в Конституцията", обяви Захариева. Като свой първи ход тя определи създадения съвет за съдебната реформа, който бе обявен вчера. В него място намери и предшественикът на Захариева Христо Иванов. Самият съвет е бил доразписан с актуализираната стратегия за съдебната система, приета от парламента през 2014 г., напомни министърът.


"Напреднали сме по НПК, ГПК, търговския закон, хората ще усетят качеството", обеща министърът. Тя се обърна към холандския посланик Томас ван Оорсхот, чиято страна днес прие председателството на ЕС. "Заложили сте като приоритет подобряване качеството на експертизите. Това е и сред нашите топ цели. Няма качествено правосъдие без качествена експертиза в него", каза тя. Захариева обеща разделянето на ВКС на прокурорска и съдийска колегии до два месеца.