Борисов представи новия правосъден министър Екатерина Захариева на МС

Политика

16-12-2015, 11:08

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Всеки момент ще направи същото и пред парламента

Преди минути премиерът Борисов е представил Екатерина Захариева пред Министерски съвет като бъдещ правосъден министър, научи Bulgariautre. Очаква се да направи същото и пред парламента. Премиерът Бойко Борисов представи Екатерина Захариева като новия правосъден министър преди самото заседание. Екатерина Захариева получи подкрепата на всички участващи в управлението, каза министър-председателят. "Събрахме групите на Реформаторския блок и ГЕРБ, защото винаги съм казвал, че трябва да правим така, като избираме министри. После проведохме среща с АБВ и ПФ, Катя Захариева получи подкрепата на всички", заяви Борисов. Борисов очаква процедурата по назначаване на Захариева да бъде приключена до петък.

Междувременно в НС приключи гласуването на третото - окончателно четене на промените в Конституцията. Те бяха приети със 189 гласа "за", 39 "против", и един "въздържал се". Депутатите гласуваха със ставане от място.


Екатерина Захариева, която е най-близкият човек в президентския екип на Росен Плевнелиев, след минути ще бъде обявена за министър на правосъдието и пред НС. Новината бе съобщена още в 07:00 часа тази сутрин от сайта Дневник. Пред "24 часа" малко по-късно висш представител на ГЕРБ потвърди, че е избран този нестандартен вариант за наследник на Христо Иванов.


Екатерина Захариева, която два пъти беше вицепремиер в служебните правителства на Плевнелиев, е юрист по образование. Тя е един от хората, които следят от близо реформата в правосъдието, подкрепяше усилията на Христо Иванов. Самият бивш министър пък също е работил с нея в добър синхрон, тъй като в последното служебно правителство той беше министър, а тя вицепремиер.


Сайтове напомниха за близка връзка между Екатерина Захариева, "Протестна мрежа" и т.нар кръг "Капитал".Според хора от правителството на Бойко Борисов това е поредния му нестандартен ход. Екатерина Захариева е човек, харесван от критиците на осъществяваната в момента съдебна реформа. Малко необичайно ще бъде на улицата да бъдат хората, чийто желания за промени тя на практика олицетворява. Захариева е позната в Брюксел, но не толкова позната в самата съдебна система.


От новия министър ще се иска бързо завършване на съдебната реформа, успокояване на атмосферата сред съдии и прокурори, добър контакт между всички парламентарни групи в името на реформата.