Екатерина Захариева - Изненадващата номинация

Най-доброто от печата

17-12-2015, 06:40

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Интересно е какви ще бъдат отношенията й с излезлите на улицата да протестират

Първите реакции, след като стана ясно, че шефката на кабинета на президента Екатерина Захариева е предложението на ГЕРБ за нов правосъден министър, очаквано са разделени между одобрението и неодобрението. Но най-силно като че ли са изненаданите от този ход. Защото в този тежък за правосъдната система момент начело на министерството застава човек, който не идва от средите на правосъдието.
Изненадата идва и от това, че Захариева, която е сред най-близките хора на президента Росен Плевнелиев в политиката, подкрепяше Христо Иванов. Двамата са работили много добре заедно в последното служебно правителство, в което Иванов бе правосъден министър, а тя - вицепремиер. Тя е сред хората, харесвани от критиците на сегашната правосъдна реформа, и ще бъде много интересно какви ще бъдат отношенията й с излезлите на улицата да протестират.
Но все пак интересното е, че изявите й напоследък не са тясно свързани с правосъдната реформа и поне публично Захариева не е давала повод да се разбере какво точно мисли. Изявлението й, че това е реформа на реформите и че от нея зависят и много други промени в държавата, с нищо не подсказва какво точно възнамерява да прави.
Иначе Захариева има стремителна кариера, в която голяма роля играе съпругът й. Ангел Захариев е един от най-успелите млади архитекти в България, който заедно с двама свои приятели създава през 2005 г. архитектурно студио “А и А архитекти” ООД. Тяхно дело е проектът за “Бизнес парк София” и за “Резиденшъл парк София” - две начинания, тясно свързани с президента Росен Плевнелиев в предишното му качество на строителен предприемач.
Оттук идва и връзката на Захариева с Плевнелиев, с когото са семейни приятели. 2009-а е годината, в която Плевнелиев я взе за свой заместник в регионалното министерство. Дотогава тя имаше едва две години стаж като адвокат и около 7 години като юрист в Министерството на околната среда и водите.
Колеги на Захариева от екоминистерството я оценяват като способна юристка, но не блестяща. Някои дори пазят неприятни спомени от сблъсъци с нея. Но това може и да се дължи на темперамента й на “лъвица” по зодия. Пък и в България юристите смятат дипломите по право, получени от място, различно от Софийския университет, за “втора ръка”. А Захариева е завършила право в Пловдивския университет. Тя е от Пазарджик и е учила в Немската езикова гимназия в града.
Защо като регионален министър Росен Плевнелиев е решил, че тъкмо Екатерина Захариева е най-достойна за негов заместник, който да отговаря за промените в законите, държавните имоти, ГРАО и жилищната политика, може да отговори само той. Като зам.-министър Захариева все пак има принос за важни промени в законодателството. Например, за да тръгне санирането, трябваше да се променят Законът за етажната собственост и куп наредби, а това беше нейно дело. Тя подготви и промените в Закона за устройство на територията, и тези в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Но все пак това са специфични, тясно специализирани закони. Кое е накарало Бойко Борисов да мисли, че Захариева ще се справи със Закона за съдебната власт и процесуалните закони, които са в основата на съдебната реформа, не е ясно.
Сигнал за навън
Едно от обясненията за кандидатурата на Екатерина Захариева е, че така се дава сигнал навън, че промените в конституцията в България не се правят с някаква комбинативна цел. Обяснението е, че чрез нейното издигане се прави опит да се регулират конкуриращи се групи вътре в управлението. Именно затова е предпочетено да не се издига човек, който е вътрешен за правосъдната система.
ЗА НЕЯ
Не помня нещо блестящо
Много е важна нагласата и намеренията за политика в този сектор, защото се наслушахме на декларации без реални проекти за процесуалните закони. Така че очаквам от г-жа Захариева да изложи своите мотиви за реална политика. Иначе тя два пъти участва в служебни кабинети и не мога да споделя някакви бляскави успехи от нейното управление. Веднъж беше и вицепремиер и отговаряше за организацията на изборния процес, а нямам спомени да се е случило нещо изключително. В тази сфера трябва да имаш много авторитет както в средите на магистратите, така и сред българските граждани.
Атанас Мерджанов, член на Висшия съвет на БСП, депутат
Ползва се с доверие
Екатерина Захариева се ползва с доверието на премиера и на парламентарните групи в управляващото мнозинство. Премиерът е преценил, че тя може да се справи с това предизвикателство и ще може да изпълни целите. Тя е човек, който два пъти се налагаше да участва в служебни кабинети. И с доверието, което има, ще може да изпълни всички цели, заложени в стратегията за съдебна реформа. Вярвам, че ще има диалог и обсъждане на внасяните от нея законопроекти.
Цветан Цветанов
зам.-председател на ГЕРБ, депутат
Тя отива там, където няма друг кандидат
Не може да се каже, че Екатерина Захариева има някаква лична отдаденост в сферата на правосъдието. Досега в служебните кабинети тя заемаше позиция, за която не беше намерен друг кандидат. За мен това е ясен знак, че останалите партии нямат в момента кандидат за правосъден министър. А това е лоша новина.
Радан Кънев, лидер на ДСБ, депутат
Ще се справи
Аз съм работил с нея. Знам нейния административен опит, знам й характера и заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила. След това поканихме господин Каракачанов от Патриотичния фронт и Борислав Борисов от АБВ, които също декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура.
Бойко Борисов, министър-председател