България се наложи над Финландия с 3:1

Най-резултатен за нашата победа бе Тодор Скримов с 20 точки

Българският национален отбор по волейбол започна с трудна победа участието си на европейската олимпийска квалификация в Берлин. Тимът на Пламен Константинов се наложи над Финландия с 3:1 (29:27, 25:15, 23:25, 25:22). По този начин България остава в битката за едно от първите две места в Група „В“. По-късно днес е другата среща от групата между Русия и Франция. Следващият мач на „лъвовете“ е утре от 19:00 часа срещу „сборная“.

Най-резултатен за победата на България беше Тодор Скримов, който завърши с 20 точки (2 аса). Капитанът Владимир Николов и Николай Николов добавиха по 11 точки. Виктор Йосифов и Мирослав Градинаров се отличиха с по осем точки. Оли-Пека Оянсиву беше топреализаторът на Финландия в мача – 13 точки. Саули Синконен добави осем.

ПЪРВИ ГЕЙМ
Финландците започнаха по-добре мача и взеха аванс от три точки, което им позволи да се оттеглят на първото техническо прекъсване при 8:5. Разликата се запази и до втората пауза, при която Финландия водеше с 16:13. След прекъсването последва серия от три поредни точки за България. Резултатът беше изравнен и това принуди  селекционера на съперника Туомас Самелвуо да вземе таймаут. След това геймът продължи точка за точка. След това финландците пропуснаха два геймбола, а българите един. При втория ни геймбол последва успешна блокада на Мирослав Градинаров, което ни позволи да спечелим първата част.

ВТОРИ ГЕЙМ
Равностойната размяна на точки продължи и в началото на тази част. Българите обаче се оттеглиха с аванс от 8:6 на първото техническо прекъсване след добра атака на Тодор Скримов и успешна блокада на Владимир Николов. След това „лъвовете“ увеличиха аванса си и се оттегли при 16:10 за второто прекъсване. Играчите на Пламен Константинов продължиха да увеличават преднината си и спечелиха гейма с 10 точки разлика.

ТРЕТИ ГЕЙМ
Тази част започна с леко предимство за финландците, които взеха аванс от две точки. Последва обрат за „лъвовете“ и те на свой ред поведоха с две точки. След това се случи спад в играта на нашите и Финландия се оттегли с аванс от 8:7 на първото техническо прекъсване. Съперникът увеличи преднината си и на второто прекъсване водеше с 16:13. Постепенно наваксахме изоставането си и изравнихме за 19:19. След това започна размяна на точки, но финландците стигнаха до два геймбола при 24:22 и спечелиха частта при втората си възможност – 25:23.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ
Българите започнаха силно и поведоха с 4:0, но след това скандинавците намалиха за 4:6. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за „лъвовете“ след блок аут при атака на Тодор Скримов. След това обаче финландците стигнаха до изравняване при 10:10. Играчите на Пламен Константинов отговориха и отново излязоха напред и второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за България. Последваха две грешни атаки на Скримов и неуспешно посрещане на Салпаров и съперникът изравни за 16:16. В решителните моменти обаче играчите на Гибона набраха аванс и получиха четири мачбола при 24:20. Стигнахме до победата при третата си възможност, когато капитанът на Финландия Анти Силтала прати топката в мрежата при сервис и България спечели частта с 25:22 и мача с 3:1.