Пламен Константинов: Срещу Финландия ни трябва победа на всяка цена

Отиваме в Берлин с мисълта за виза в Рио

Националният отбор по волейбол замина за олимпийската квалификация в Берлин. Нашите тръгнаха без контузените Тодор Алексиев и Цветан Соколов.

"Колко ще сме готови, ще разберем в Берлин. С оглед на ролята, която Тодор Алексиев изигра на Европейското първенство, изводите си ги направете вие, дали ще липсва на състава. Не искам обаче да се концентрирам върху състезателите, които няма да участват, а с това, което разполагаме", заяви Пламен Константинов пред журналистите на Летище София.

"Лошото е, че играем пет мача поред. Единственият плюс от тази програма е, че започваме с ден по-късно. Надявам се да спечелим първия мач с Финландия, който е ключов. Те са особен за нас неудобен противник. Ако ги победим, можем да преценим в кой мач нататък да направим избор срещу кого да се хвърлим - срещу Русия или Франция.

Отиваме с мисълта за виза за Рио, това е голямата ни мечта. Малката е място на допълнителния турнир в Япония", каза Пламен Константинов.

Ето избраниците на Пламен Константинов:
Разпределители: Георги Братоев, Любомир Агонцев
Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Мирослав Градинаров, Методи Ананиев
Диагонали: Владимир Николов, Николай Учиков
Центрове: Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров
Либера: Теодор Салпаров, Владислав Иванов, Мартин Божилов

Първият мач на България е срещу Финландия на 6 януари от 16:00 часа българско време. На следващия ден от 19:00 часа е срещата с Русия, а на 8 януари играем с Франция от 18:00 часа.

В Група „А“ на турнира в Берлин са домакинът Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия.

Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. САМО ПОБЕДИТЕЛЯТ от квалификацията в Берлин печели квота за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Заелите 2-о и 3-о място отбори се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май. До този момент четири тима вече си осигуриха участие на Игрите в Рио де Жанейро. Това са домакинът Бразилия, САЩ, Италия и Аржентина.