Пламен Константинов:Турнирът в Берлин ще е изключително изравнен

Трудно е да се прогнозира класирането

Пламен Константинов заедно с останалите свои колеги и президентът на CEV Александър Боричич си направиха обща снимка за спомен преди старта на олимпийските квалификации в Берлин.

„Загубихме две контроли срещу Сърбия и в същото време се опитахме да коригираме някои проблеми, които имаме. Това е изключително изравнен турнир и мисля, че е трудно да прогнозираме кои отбори ще завършат на челните позиции, тъй като всеки тук има качествата и възможностите да представлява Европа на Олимпиадата в Бразилия!“

Това заяви селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов на официалната пресконференция преди старта на олимпийската квалификация в Берлин, която ще се проведе от 5-и до 10-и януари.  На срещата с медиите присъстваха всички треньори на осемте отбори участници. „Лъвовете“ са в една група с Финландия, Русия и Франция.

„Имахме само няколко дни да се подготвим за този турнир, но такава е ситуацията с всички останали отбори тук. Знаем, че мисията ни е много трудна“, каза пък наставникът на „петлите“ Лоран Тили, който през 2015 година изведе Франция до златните медали в Световната лига и европейската титла от шампионата на Стария континент, който се проведе у нас.

„Всички отбори имахме много малко време да се подготвим за този изключително важен турнир. На този етап е трудно да прецениш нивото на останалите тимове и също така да установиш къде се намира твоят отбор. Ще разберем това, когато започне турнирът“, каза пък селекционерът на олимпийския шампион Русия Владимир Алекно. „Със сигурност публиката тука ще мотивира допълнително домакина Германия, но пък мисля, че „Макс Шмелинг Хале“ е зала, която ми носи късмет“, продължи специалистът, визирайки спечелената от него и руския „Зенит“ (Казан) Шампионска лига преди около 10 месеца в същата зала, която ще приеме сблъсъците от квалификацията.

„Много сме щастливи да участваме в този турнир“, бяха пък първите думи на треньора на Финландия Томас Самелвуо. Това състезание включва действащия европейски, световен и олимпийски шампион, и лично аз не мога да си спомня за друг толкова силен турнир като този. Имаме някои нови играчи, но ще опитаме на покажем най-доброто, на което сме способни, за да бъдем реална заплаха дори срещу големите отбори“, завърши наставникът на скандинавците.

Именно Финландия е първият съперник на България. Двубоят е в сряда (6-и януари) от 16:00 ч.б.в. В другата група са домакинът Германия, световният шампион Полша, финалистът от последното издание на Световната лига Сърбия и Белгия.