Десните в Брюксел: България в Шенген!

"Силно ви подкрепям", каза Жан Клод Юнкер на Бойко Борисов

Десните премиери са настояли България да бъде приета в Шенген заради добрата охрана, която страната ни осигурява на външните граници на ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата на държавните глави от ЕНП преди заседанието на ЕС."Специално искам да благодаря на Жан Клод Юнкер, на премиера на Унгария Виктор Орбан на всички колеги от ЕНП за изразената позиция", каза Борисов.

"Силно, силно подкрепям България за Шенген", каза пред български журналисти и председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, който се включи за кратко в брифинга на българския премиер в Брюксел. "България категорично подкрепя предложението за създаване на агенция за обща охрана по външните граници, заяви Борисов. "България се справя сама, разбира се, ако има финансова помощ, не бихме я отказали. Тези, които не се справят и напливът е такъв, че би могъл да застраши Шенгенското пространство. Нека всички да се стегнат сами и да се оправят. Ако не могат, разбира се, че другите трябва да помогнат, включително и с хора”, каза още премиерът. И даде да се разбере, че експерти от Брюксел могат да съдействатна страната ни за провеждането на съдебната реформа. Борисов отново припомни, че в момента  наши специалисти помагат на Словения за сигурността на границите. "България категорично подкрепя предложението за създаване на агенция, защото всеки се налага помощ на всеки, който не се справя. Както ние бихме искали да ни помогнат сега със свои пратеници в съдебната реформа, да наблюдават всяка една стъпка, която правим и да сме сигурни, че е стъпка в правилната посока”, посочи Борисов. И заключи: "В Европа би трябвало да могат да влизат хора, които са минали през КПП, взети са им отпечатъци, регистрирани са и ако държавите, в които искат да отидат, биха ги приели, тогава да отиват, иначе се връщат обратно по родните им места".

Премиерът коментира и пространното интервю на руския президент днес: "Владимир Путин е наясно, че спирането „Южен поток“ не е защото България е била против Русия". "И на него му е ясно, че Европейската комисия и спирането на „Южен поток“ беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти”, каза Борисов.