ЕС плаши Гърция с изключване от Шенген заради лоши условия за мигрантите

Свят

02-12-2015, 17:03

Снимка:

©БНТ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Македония използва сълзотворен газ срещу няколкостотин струпани на границата

ЕС постави ултиматум на Гърция да подобри условията за мигрантите и предупреди, че в противен случай страната рискува да бъде изключена от Шенгенската зона, съобщава Би Би Си. Повече от 740 хиляди души са достигнали до бреговете на Гърция тази година, преди да отпътуват на север през Европа.


Междувременно, бежанската криза на гръцко-македонската граница за момента остава без решение. Хиляди мигранти от Северна Африка и Близкия изток не успяват да преминат на македонска територия вече втора седмица. Гръцките и македонските власти са в пълна бойна готовност, но засега до сблъсъци не се е стигнало.


Македонската полиция е използвала сълзотворен газ срещу няколкостотин мигранти, предимно от Пакистан, които са се опитали да влязат в Македония от Гърция, настоявайки да продължат към богатите страни в Северна Европа, съобщават сръбски медии.


До безредиците се стигнало, след като около 200 души, на които е забранено влизането в Македония, са вървели няколко километра покрай току-що издигнатата ограда, търсейки алтернативен проход. Македонската полиция е използвала сълзотворен газ, а един полицай е стрелял предупредително във въздуха.


Около 1500 пакистанци, мароканци и иранци от седмици са на ничията земя на гръцко-македонската граница, след като македонските власти ограничиха преминаването им към Северна Европа. Пропускат се само бежанци от войната в Сирия, Ирак и Афганистан. Останалите са определени като икономически мигранти и им бе казано да се върнат обратно, което даде повод за многобрйни протести.