Борисов разговаря с Меркел за напредъка на съдебната реформа

Давам си здравето, за да може България в този размирен свят да е стабилна, каза в Брюксел премиерът

Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с канцлера на Германия Ангела Меркел в Брюксел, информира пресслужбата на Министерски съвет. Премиерите на страните-членки на ЕС се събират тази вечер на последно заседание за тази година. Напредъкът по съдебната реформа с приемането на поправките в конституцията и финансово-икономическото състояние на България са били част от темите на разговора между Борисов и Меркел преди срещата на върха.

„В момента няма кой по-добре да се справи с проблемите в държавата от настоящото правителство. Всички подозираха, че аз ще търся предсрочни избори, за да може от ГЕРБ да си направим по-голямо мнозинство в парламента и така да отидем към президентски избори“, коментира по-рано пред журналисти Борисов. „Винаги съм казвал, че нови избори означават допълнителни 40-50 млн. лева, допълнително напрежение в държавата и намаляване на инвестициите. Във всички случаи едно служебно правителство трайно дестабилизира страната“ подчерта още той. И отправи задочни критики към лидерите на останалите политически партии, най-вече към председателя на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че тъмносините излизат в опозиция, но остават в РБ.

„Ако искат – добре дошли са на нови избори!“, каза на финала министър-председателят. Но преди това заяви: „Не знам от какво не са доволни другите политически лидери- че ръстът на икономиката е 3%, че свалихме дефицита на 2%, че изплатихме 3,7 млрд. лева за КТБ, която те съсипаха, че 2,6 млрд. лева повече има в бюджета от контрабандистите? Отремонтираха се старите магистрали, усвояването на еврофондовете мина 94%, а бяха спрени“. „Селските програми тръгнаха, а въобще не бяха акредитирани. В здравеопазването имаме най-добрата апаратура, постоянно откриваме обекти с медицинска апаратура, каквато освен в България има само в още 4-5 страни. Кое не им харесва, че се направи конституционна реформа, която дори не сме мислили, че може да мине в един такъв парламент ли?“, запита Борисов.  И допълни: „Аз казах ясно, че ще си дам здравето и си го давам, за да може България в този размирен свят да е стабилна“.

Точно ситуацията в региона и сигурността по външните граници на ЕС са във фокуса на заседанието на държавните ръководители в Брюксел тази вечер. Борисов е запознал канцлера Меркел с въведения от България контрол по външните за ЕС граници. Позицията на българския премиер е, че „трябва да се ограничи притокът на мигранти, а тези, които са вътре в ЕС, да намерят своята реализация, образование, работа и да бъдат интегрирани“. В хода на срещата Борисов и Меркел са коментирали скорошните визити у нас на премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, на Турция Ахмет Давутоглу и на Бавария Хорст Зеехофер. Двамата са обсъдили и развитието на проекта за газов хъб „Балкан”, по който преди седмица българското правителство и Комисията постигнаха договореност за създаване на съвместна работна група в подкрепа на реализацията му.