Захариева започва със съдебния закон на Иванов

Политика

17-12-2015, 16:27

Снимка:

Дневник

Автор:

Биляна Веселинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екатерина Захариева - Изненадващата номинация

Промените трябва да са факт до март, каза бъдещият правосъден министър пред Bulgariautre

Съдебната реформа трява да продължи и за мен беше важно да проведа срещите с Патриотичния фронт, с Реформаторския блок, с ГЕРБ и с АБВ, преди да мине гласуването ми в зала. Това каза номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева след края на няколкочасовите консултации с партиите, подкрепящи правителството. Утре в 09:00 часа депутатите се очаква да изберат Захариева за поста на мястото на подалия оставка Христо Иванов.


Новият закон за съдебната власт трябва да бъде гласуван най-късно през месец март, обемен е, но е важно да се справим в този срок, отбеляза пред Bulgariautre бъдещият правосъден министър. "Надявам се в зала да получа подкрепата на депутатите", допълни Захариева. "Няма как да се случат реформите без подкрепата на парламента", подчерта още пред репортери Захариева. "Набелязах най-важните и спешни стъпки, защото считам, че много спешно и важно е да се случат измененията в съдебната власт", припомни тя. И заяви категорично, че поправките са подготвени от предишния екип на министър Христо Иванов.


Захариева каза, че има и законопроекти, които са подготвени от Народното събрание. Но даде да се разбере, че приоритет за нея са тектстовете от министерството на правосъдието.  Тя допълни, че откакто е приела поканата на премиера Бойко Борисов да оглави правосъдното министерство, е разговаряла няколко пъти с предшественика си. "Доста неща са свършени в министерството като законопроектна готовност", каза още Захариева. И даде добра оценка за изготвените текстове по закона за съдебната власт и процесуалните закони. "Чувствам се подготвена за поста иначе не бих приела", отговори на въпрос на репортери тя.


"Аз съм голям радетел на явното гласуване във Висшия съдебен съвет - когато съдиш или си за някой ръководител, или предлагаш съдия за повишение, трябва да можеш да кажеш аргументираш ясно защо", заяви Захариева по повод на приетите поправките в конституцията и предстоящите промени в закона на съдебната власт.


По-рано в кулоарите на парламента се появиха спекулации за избора на нов правосъден министър и за това, че в пленарна зала нямало да стигнат гласовете на мнозинството заради драмите в Реформаторския блок от последните дни. Запознати припомниха, че процедурата е с обикновено мнозинство според дневния кворум. А то е налице само с гласовете на ГЕРБ и с част от депутатите на РБ. От ДСБ ще решават по-късно днес дали да подкрепят номинацията й. Но изчисленията сочат, че и без гласовете на хората на Радан Кънев залата ще гласува нов правосъден министър. Захариева ще получи подкрепа и от АБВ, заявиха от формацията на Георги Първанов. Крилото на ВМРО в Патриотичния фронт от 9 депутати също ще гласуват "за" избора й.