Борисов приема Давутоглу в "Бояна"

Брюксел и Анкара си сътрудничат срещу "Даеш"

Премиерите на България и Турция ще обсъдят миграционната криза, борбата с тероризма и ситуацията в Близкия изток на двустранна среща в София утре. Министър-предедателят Бойко Борисов ще приеме турския си колега Ахмет Давутоглу в резиденция "Бояна". В рамките на визитата си у нас премиерът на Турция ще има разговор и с президента Росен Плевнелиев. Давутоглу идва в България непосредствено при отварянето на поредната предприсъединителна процедура за членството на Турция в ЕС. След София, турският министър-председател ще посети и Брюксел. 

Разговорите на Давутоглу с премиера Борисов ще бъдат очаквани от останалите държавни глави на ЕС. Както е известно, последното планирано заседание за тази година на Европейския съвет е насрочено за 17-18 декември в Брюксел. Запознати припомниха, че при предишната среща на двамата премиери, но в Истанбул през октомври, Борисов отново имаше непосредствено участие в срещата на върха. От няколко седмици президентът на Съвета Доналд Туск е обявил дневния ред на форума, като най-важната точка за лидерите на Европа отново е сътрудничеството на ЕС с трети държави за борбата с тероризма и решаване на проблемите с нелегалната миграция. Премиерите от ЕС ще дебатират и по икономическия и паричен съюз, както и бъдещия референдум за оставането на Обединеното кралство в Съюза.  

Междувременно в Брюксел първите дипломати на ЕС проведоха неформален работен обяд с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Подчертана бе необходимостта от постигане на бърз напредък в приложението на Плана за действие по миграцията и предприемането на мерки от страна на Анкара за прекъсване на потока от нелегални мигранти и стриктно изпълнение на всички задължения по споразуменията за реадмисия. Обсъдено бе и сътрудничеството с Турция в борбата срещу „Даеш“ и разрешаването на кризите в Сирия, Ирак и Либия.

Борбата с тероризма и ситуацията в Сирия, Ирак и Либия бяха във фокуса на редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе в Брюксел, а българската делегация бе ръководена от министър Даниел Митов, съобщиха от външно министерство.  Външните министри обсъдиха изпълнението на конкретни мерки за засилване на диалога и сътрудничеството в борбата с тероризма със страните от Близкия изток и Северна Африка, Турция и Западните Балкани, се казва още в информацията от министерството на външните ни работи. Дипломатите от ЕС са се обединили и около необходимостта да продължи подкрепата на ЕС за изграждане на капацитет при управлението на границите, което ще допринесе за ограничаване на възможностите за движение на чуждестранните бойци.

Сред водещите приоритети остават мерките за прекъсване на финансирането на „Даеш“ и други терористични организации, засилването на комуникацията за противодействие на  радикализацията и екстремизма, провеждането на обучения на специалисти в специализираните агенции на ЕС и др. "Военната интервенция срещу „Даеш“ трябва да продължи паралелно с усилията за намиране на политическо решение на кризите в Сирия и Либия", подчерта министър Даниел Митов. "Неправилно е да слагаме знак за равенство между тероризма и миграционната криза, но в същото време ЕС трябва да предприеме всички необходими действия, за да гарантира сигурността на своите граници, допълни дипломат №1 на България. И отбеляза и важността на борбата с нелегалните мрежи за трафик на хора.