Вицепремиер Бъчварова: Няма сътресения в управляващата коалиция

Оставам човек, който търси обединение, написа във Фейсбук новият опозиционер Радан Кънев

Няма сътресения в управляващата коалиция, заяви вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова, след поредица от срещи с реформатори в НС, предаде репортер на България Утре.


"Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки", каза тя след срещата си с ПГ на Реформаторския блок. На въпрос дали има проблеми в управляващата коалиция след днешното гласуване на промените в Конституцията, Бъчварова коментира, че ще са само доколкото трябва да бъде намерен нов министър. "Това е основната задача. Моята задача днес беше да информирам коалиционните партньори, че премиерът се видя с Христо Иванов. Срещата премина доста позитивно. Отчетени бяха и направените досега неща. Очерта се основната причина за несъгласието по разминаването в разпределението на квотите във ВСС. И премиерът, и министър Иванов говориха за това, че оттук нататък трябва да се продължи тази реформа и действия", заяви Бъчварова.


По думите й, партията има основание да вземе своето решение. "Такова мнозинство при гласуване на промени в Конституцията мисля, че не е имало”, каза още Румяна Бъчварова.


Решенията на Христо Иванов и Радан Кънев са прибързани. Това каза пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването "Лице в лице" по БТВ. На въпрос какво според него ще се случи във властта, той отговори, че не може да каже, но при самите реформатори има явен разнобой. "Още снощи се разбра, че в РБ има различни настроения и то се видя при гласуването", заяви Симеонов. "Ние ще подкрепяме програмата на правителството, докато кабинетът изпълнява тази програма, под която съм се разписал, ще я подкрепяме. Започнат ли отклонения от тези принципи и приоритети, ние ще спрем нашата подкрепа. Доказахме, че можем да изискваме тези неща, които са в програмата, да се изпълняват", категоричен беше той.


Според него се вижда, че и двете страни имат желание за спазване на програмата. "За нас не е толкова важно дали Христо Иванов ще бъде министър на правосъдието или някои друг – важното е да си върши работа. Същото се отнася и за останалите министри. За разлика от останалите партии, които се вкопчват в кадрите, при нас няма никакъв стремеж към постове и сме го заявили в началото", посочи лидерът на НФСБ.
"Ние сме последователни в своята политика. Въпросните промени в Конституцията са обсъждани вече 4-5-6 месеца. От самото начало ние внесохме нашите предложения, повечето от които бяха приети", припомни Симеонов.


"В никои случай за изминалата година по никакъв начин ДПС не са могли да диктуват решенията и гласуванията в НС или да предопределят дали те ще бъдат положителни или отрицателни днес също", категоричен беше Симеонов, а по повод днешното гласуване в НС, той заяви, че ДПС за пореден път са се качили на последния вагон на отминаващия влак.


От своя страна, Радан Кънев коментира във фейсбук: "Въпросът не е защо взех това решение днес (да излезе в опозиция - б. р.), а как издържах една година. Истината е, че в името на реформаторския компромис опитах всичко. Включително неща, които не бих си представил, че мога да направя или изтърпя преди година. Не съжалявам нито за това, което опитах, нито за всичко, което разбрах." Това написа той в профила си във фейсбук, след като обяви, че минава в опозиция. Той прикачи към поста си и песента на Милена "Хаха".


Това, което опитал и разбрал Кънев, "прави борбата, която ни предстои (а борбата тепърва предстои...) много по-ясна и вътрешно обоснована. Ще е изумително тежка и много дълга. Основното, на което трябва да се научим, е търпение. И тази година беше много полезна в това отношение."


Лидерът на ДСБ предупреждава, че няма да излиза по медиите, а ще отдели утрешния ден на семейството си. И че няма да наруши добрия тон. "Оставам човек, който търси обединение, а не разделение. И съюзници, а не врагове. Но и с едните, и с другите ще се срещнем скоро. При Филипи...", пише в заключение Радан Кънев.