Премиерът прие оставката на Христо Иванов след среща в МС

Политика

09-12-2015, 17:34

Снимка:

©личен профил на Гроздан Караджов във Фейсбук

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветан Цветанов: В Реформаторския блок, освен ДСБ, има и други партии

Министър Христо Иванов хвърли оставка от парламентарната трибуна

Гроздан Караджов също оваканти поста си като шеф на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения

Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от Христо Иванов молба за освобождаването му от поста министър на правосъдието, съобщава прессекретариата на МС. Срещата между двамата се състоя в Министерския съвет в 15:45 ч., минути след като намерението за оставка беше обявено от парламентарната трибуна, пише пресслужбата.

 

"Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността", посочва в мотивите си Христо Иванов. Той и премиерът Борисов взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество. Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията.


Междувременно Гроздан Караджов оттегли подкрепата си за правителството и подаде оставка като председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения вследствие на оставката на Христо Иванов като министър на правосъдието.


"Ще продължа да изпълнявам задълженията си на депутат от опозицията и вярвам, че това очакват от мен хората, които ме избраха за техен представител. Знам, че те искат истинска съдебна реформа, а не фасадни действия, че им е писнало от задкулисни договорки и безпринципни ходове. До този момент никога не съм правил компромиси в работата си, не можех с мълчание да допусна това да случи за първи път. Призовавам всеки със своите действия да се разграничи от статуквото!", пише в личен статус във фейсбук Караджов.


"Днес мнозина измениха на думата си и застанаха срещу съвестта си. Но това е денят на истината, когато се вижда не само кой #КОЙ е, но и какъв е – какъв министър, какъв депутат, каква личност. Респект към Христо Иванов, който в много трудна ситуация и до последно отстояваше принципите си, бореше са за реформата и направи възможното за случването й", е мнението на депутата от РБ.


"Днес, когато мнозина очакваха той да си замълчи, Христо Иванов се изправи и говори. Това ще правя и аз. Ще продължа да отстоявам реформаторските принципи и да работя за истинска съдебна реформа, която очакват нашите избиратели", обещава Караджов.


Очаквано, след изявленията на Кънев и Караджов в кулоарите се появи информация, че оставка от поста председател на вътрешна комисия ще подаде и ген. Атанас Атанасов, предаде репортер на България Утре. Запознати припомниха, че от Реформаторския блок е и председателската позиция на комисията по земеделие, на която шеф е Румен Христов. След оставката на правосъдния министър Христо Иванов, депутати от Реформаторския блок кометираха неофициално, че очакват същото и от военния министър Николай Ненчев и здравния министър Петър Москов. В народното събрание малко преди 17:00 часа пристигна вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова.