Цветан Цветанов: В Реформаторския блок, освен ДСБ, има и други партии

Политика

09-12-2015, 15:54

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Христо Иванов хвърли оставка от парламентарната трибуна

Къде вече ще сяда Радан Кънев в пленарната зала, зачуди се Георги Първанов

"Негово лично е решението да напусне поста си", коментира Цветан Цветанов в парламента оставката на правосъдния министър Христо Иванов, предаде репортер на България Утре. "В Реформаторския блок има и други партии, освен ДСБ", бе лаконичният му коментар на току-що подадената оставка на Радан Кънев като съпредседател на РБ.


"По-добре късно, отколкото никога. Не бих си позволил силни думи за този акт. Смятам, че досегашният министър бе спънка за реформите в съдебната власт. Ние не смятаме, че това ще предизвика драматични сътресения в коалицията. АБВ няма никакви претенции за този пост". Това каза президентът (2002-2012) Георги Първанов минути след подадената оставка на правосъдния министър. "Текстът за квотите по колегии е успех за АБВ", заяви Първанов. И допълни: "Това е текст, който от АБВ отстояваме още преди т.нар "исторически компромис"". "Държа да подчертая, че ние сме убедени, че по-верния начин за вземане на решение е тайното гласуване", коментира още той. По отношение на решението на Радан Кънев да оттегли персонално подкперата си за управлението, Първанов заяви "не бих си позволил ехидни коментари, каквито съм чувал от Радан Кънев по наш адрес. Само се питам къде ще седне в пленарна зала - до ДСБ или при опозиционните депутати"."Веднъж печелиш с исторически компромис, а друг път получаваш политически провал - младите политици трябва да свикват с това", каза още лидерът на АБВ.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев оттегли политическото си доверие към управлението веднага, след като Народното събрание прие държавното обвинение да има с човек повече в прокурорската колегия от парламента. Той остава редови депутат.


Лидерът на ДСБ го обяви в кулоарите на парламента, рамо до рамо с правосъдния министър Христо Иванов, който минута по-рано обяви от парламентарната трибуна, че заради приетите квоти напуска поста си. Той обясни, че решението му не е плод на емоция.


Кънев уточни, че до края на седмицата ще се реши ясно дали ДСБ ще продължи да участва в правителството със здравния си министър Петър Москов. Такова решение той не можел да вземе сам.