Могерини: Русия залага на разединение в нашия съюз

Но върховният представител на ЕС е убедена, че "можем да се концентрираме върху интересите си"

В момента България се намира на кръстопът заради географското си положение и предизвикателствата, пред които е изправена. Това не са предизвикателства на страната, а на Европа. Това каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини по време на Годишната среща на министър Даниел Митов с посланиците на Република България, съобщи Фокус.

"Благодаря за поканата, оценявам я високо. Това е много специално посещение за мен, защото има огромно значение да се направи тясна връзка с всички държави-членки".

По думите й, нуждата от силна и обединена Европа не е била по-ясно очертана, отколкото днес.

"Никоя страна не може да се чувства достатъчно голяма и силна, за да се справи сама. ЕС има потенциал да бъде световна сила. Това може да звучи доста парадоксално. Имаме вътрешни и външни трудности по границите си, но ако сме заедно, можем да сме двигател в региона и за съседите си. Единството често липсва в политиките и нагласите ни. Често Европа забравя за самото значение на съществуването си. Искаме да се уверим, че върховенството на закона се гарантира", допълни Могерини.

"Да работим заедно е единственият начин, по който можем да служим на националните си интереси. Ако мислим стратегически, нашата картина може да бъде само европейска. Единството ни често се изправя през изпитания. Пример е Украйна. Русия залага на разединение в нашия съюз. Ние обаче доказваме, че можем да се концентрираме върху интересите си", смята Могерини.

Тя добави, че трябва да се инвестира в единство. "Това е единственият начин, по който можем да постигнем устойчиво единство. Ние сме нова комисия, започнахме работа преди 9 месеца", каза още Федерика Могерини.

Тя засегна и темата за бежанците. "Сирия е най-голямата трагедия на нашето време. Заплаха по южната ни граница застрашава всички нас. Сигурността на всяка държава-членка е сигурност на целия ЕС. Крайно време е да започнем да работим заедно като съюз", обясни Могерини. По думите й, трябва да се концентрираме върху всички пътища, които водят към Европа. "Надявам се, че Турция бързо ще сформира правителство. Трябва да се погрижим за граничния контрол. Проблемите за справянето с миграция - това не е просто въпрос на контрола по границите, това е въпрос как посрещаме бежанците и как се отнасяме с тях. Благодаря на българските институции за усилията, които полагат за посрещането на бежанците", допълни Могерини.

Според Могерини, ЕС е изграден на базата на ценностите на солидарността. "Не трябва да забравяме да потърсим начини да се справим с причините, поради които тези хора напускат страните си. Бежанците се посрещат в центрове и идват основно от Афганистан. Трябва да намерим начин да се справим последователно. Започваме с Афганистан, Сирия и Либия. Сирия трябва да започне процес на политически преход и национално помирение", каза още Федерика Могерини.