Федерика Могерини: Да се изправим срещу тероризма, уважавайки исляма

Трябва да има граница между свободата и уважението, категорична е тя

Европейският първи дипломат Федерика Могерини призова за повече респект към мюсюлманските държави, които страдат най-много от ислямския тероризъм.
Изявлението идва на фона на бурните протести в някои страни срещу карикатурите на пророка Мохамед в новия брой на "Шарли ебдо" и беше направено преди началото на днешното заседание на външните министри на 28-те. Те ще обсъждат помежду си и с генералния секретар на Арабската лига възможностите за повече сътрудничество и обмяна на информация срещу тероризма, предаде БНР.

По думите на Могерини трябва да е ясно, че проблемът не е между Европа и исляма. Според нея трябва да бъде очертана граница между свободата и уважението.
Трябва да поемаме пълна отговорност за това, което правим и което казваме. Респектът към другите е една от основните ценности на Европейския съюз. Очертаването на граница между свободата и респекта винаги е стояло като дилема и мисля, че трябва да гледаме много внимателно към този въпрос, особено като се има предвид какво се случва в различни части на света. Трябва да се изправим срещу тероризма, уважавайки исляма, подчерта върховният представител на Евросъюза за външната политика.

Външните министри от Евросъюза, които се събират днес в Брюксел, няма да вземат решения относно санкциите срещу Русия, уточни Федерика Могерини малко преди началото на дискусиите. По думите й всяка промяна в режима на санкциите ще зависи от изпълнението на минските договорености.