Джамбазки пита Могерини за Сърбия и Турция

Той настоява за публично обявяване на политиките по отношение на двете държави

Запитване относно процедурата по присъединяване на Република Сърбия и Република Турция към европейското семейство отправи заместник-председателят на ВМРО, български представител в Европейския парламент и член на Комисията по външна политика и сигурност Ангел Джамбазки. То е адресирано към избрания преди дни върховен комисар по външна политика на Европейския съюз Федерика Могерини.

В официалното си обръщение Джамбазки настоява за изясняване и обявяване публично на политиките, които г-жа Могерини ще следва по отношение на някои сериозни проблемни въпроси, свързани със Сърбия и Турция.

Джамбазки отправя към Могерини и два важни въпроса - наясно ли е с проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини, както и дали е допустимо преговорният процес със Сърбия да продължава, докато са налице подобни явни, системни безнаказани нарушения на човешките права на българите там.

По отношение на членството на Турция Джамбазки е запознал с негативите около турското еврочленство и Комисията по външна политика и сигурност към Европейския парламент, и върховния представител по външната политика. „Турция е пример за системното нарушаване на човешките права, нещо повече – тя се превърна в рупор на ислямизма и в крепител на онези ислямистки идеологии, които желаят унищожение на Европа и християнската култура”, коментира Джамбазки след заседание на Комисията по външна политика и сигурност към Европарламента.