Хората на Кунева привикват управителя на КЕВР заради цените на тока

И ДБГ се обявиха против предвиденото увеличение на електричеството

Хората на Кунева ще привикат управителя на КЕВР Иван Иванов заради цените на тока. Ръководният орган на ДБГ взе това решение на двудневно заседание в Добрич което приключва днес. В решението е вписано, че органът не приема предложеното увеличение на цената на тока и възлага на народните представители от ДБГ поредица от законодателни и други действия с цел яснота за гражданите и нормализиране на ситуацията в сектора.

По време на Националния съвет по-голямата част от областните координатори съобщиха за изразено недоволство от бизнеса и хората в населените им места от предложеното увеличение и неяснота около причините, които го налагат и то точно сега.

На седмината депутати от ДБГ в групата на Реформаторския блок е възложено да организират изслушване на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ. Целта е да се установи яснота за гражданите по отношение на аргументацията за предложеното увеличение.

Според решението на ръководния орган на ДБГ, народните представители трябва да инициират и одит от Сметна палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в енергийния сектор.

На народните представители от ДБГ се възлага също да постигнат политическо съгласие за подаване на апликация от името на страната ни за членство в Европейската енергийна борса.