Правителството е против повишаването на цената на тока

В тази сложна ситуацията не би трябвало да се предприемат прибързани действия, категоричен е Дончев

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след съвещанието в МС във връзка с цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли, предаде Агенция "Фокус". 

"Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възобновяеми източници и за това търсят най-лесните решения", обясни Дончев.

"Най-лесното решение е, когато има свръх подпомагане или производството с разходите да бъде товарен потребителят. Второ без претенцията да сме уникални, но за сметка на това мога да бъда категоричен българското правителството също е против повишаването на цената на електроенергията", уточни вицепремиерът.

„В тази сложна ситуацията не би трябвало да се предприемат прибързани действия, а следване на всички принципи и законодателството. В този смисъл това, което правим от гледна точка на гарантиране на по-голяма справедливост е следното - мерки за намаляване на разходите в държавната енергетика - БЕХ и НЕК, приемаме, че такава стъпка трябва да бъде предприета”, поясни Дончев.

Вицепремиерът коментира призовава ЕК да приключи по-скоро със проверката си, предоставяме им всички данни". "Можем да поемем редуциране на разходите в порядъка на 10%, което ще подпомогне ситуацията. Второ по отношение на контрол и функция на държавата - проверка на вложените и направени разходи на ВЕИ-тата, да се сравни с очакваните - това вече се прави. Множество проверки са започнати, резултатът от тези проверки ще бъде на разположение на КЕВР,когато са готови, но като ангажимент на държавата се прави. На трето място има стартирала проверка от страна на ЕК, на разположение сме на служите на ЕК те получават цялата информация. Призовавам службите на комисията да приключат проверката по-скоро. Това би ни помогнало в търсенето на решение. Четвърто, България има независим регулатор, той е функция на парламента. Всички политически сили без една са представени”, категоричен бе Дончев.