Борисов против скока на цената на тока

20% увеличение за бизнеса и индустрията е много, категоричен е премиерът

Увеличаване на цената на тока за бизнеса, индустрията с 20 % е много. Това свое притеснение е изразил пред министрите си премиерът Бойко Борсов след края на правителственото заседание, става ясно от стенограмата. По мнението му, бизнесът и индустрията веднага ще я калкулират в стоките. „Да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпият ток за индустрия в Европа към български фирми", отбелязва премиерът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски коригира премиера Борисов, като отбеляза, че и сега е най-скъпият. Борисов отговори, че не е, но е почти най-скъпият.

Припомняме, икономическият министър Божидар Лукарски вече се обяви против драстичното увеличение на цената на тока за бизнеса. Той намира за необосновано предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока за бизнеса. Лукарски се закани, че ще има сериозен разговор с шефа на комисията Иван Иванов по този повод.

Бойко Борисов е категоричен, че скъпият ток за бизнеса не е хубав знак нито за инвеститорите, нито към родното ни производство.

Той настоява по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Борисов препоръча на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии. Той им заръча да отидат в парламента и да проведат разговори. Борисов припомни, че КЕВР е излъчена от парламента и кабинетът не може да се меси в работата й. Една парламентарна комисия обаче имала такива права и трябва им каже как са правили ценообразуването.

Премиерът отбеляза, че в един момент, единственото, което би могъл да си позволи, е да предложи на КЕВР да отложат с един месец влизането на цените, за да се направят проверки и партиите да се изкажат. „Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", заявява Борисов.

Той е убеден, че предложението на КЕВР не решава проблема на енергетиката в нито един аспект. Бойко Борисов е категоричен, че това, което се предлага в момента, за него не е добро. „Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и „Козлодуй" и „ТЕЦ-2" на „Марица" се изключват от микса", обяснява гледната си точка премиерът. Той е категоричен, че не може на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо. Затова Борисов предлага всички да бъдат сложени на масата равнопоставени или този, който взима тези решения и дава такива цени, да отиде да се обяснява.

„Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии", заръча още един път Борисов на министрите си.

Той обявява, че утре ще има и съвещание с вицепремиера Томислав Дончев във връзка с цените на тока. Тази сутрин премиерът се е видял с шефа на НЕК и енергийната министърка Теменужка Петкова и констатира, че това, което предлага КЕВР никак не е конституирано. Той е категоричен, че няма мотиви, които да го убедят в това, което предлага регулаторът.

Бойко Борисов поиска от енергийната министърка да направи разяснения пред министрите относно проблема с драстичния скок на цените на тока. Теменужка Петкова обясни, че от Националната електрическа компания (НЕК) възразяват срещу целия модел на ценообразуване, възприет от КЕВР.

На първо място, те имат претенция по отношение на това, че цената на обществения доставчик, която до този момент беше 125 лв., сега е намалена на 119 лева. От компанията смятат, че това ще доведе до увеличаване на дефицита, тъй като на практика цената, на която НЕК ще продава тази електрическа енергия и която купува сега на високи преференциални цени от американските централи, от ВЕИ-тата, от когенерациите, ще я продава вече на по-ниска цена и това ще създаде допълнителен финансов вакуум в НЕК.

От друга страна пък енергийният регулатор е изчислил, че Националната електрическа компания ще генерира по-големи приходи от такса задължение към обществото, която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията.