Циганите от „Факултета” „настръхнаха”!

Тълпа блокира квартала заради слух, че българите идвали да ги бият

Слух изкара по улиците циганите в столичния кв. "Факултета". Духовете им се разбунили от мълва, че българите са тръгнали да се саморазправят с тях, съобщава БНТ.

Около 150 разгневени цигани на различна възраст късно снощи блокирали основните артерии в района - улиците "Суходолска " и "Възкресение". Те заплашили,че ще блокират и градския транспорт в квартала.

За да бъдат успокоени страстите се наложила намесата на органите на реда. Кварталът бил заварден от полицейски автомобили и камиони на жандармерията. Те започнали да преговарят с ядосаните цигани. 30 минути били необходими на жителите на квартала, за да се убедят, че никой не ги застрашава. След това се разотишли.

По информация на БНР циганите, които са излезли от домовете си, са били около 300. Според разнасяния слух към квартала се приближавали рокери, които ще ги нападнат. Това се случило малко преди полунощ.

От МВР са категорични, че няма данни за сблъсъци, няма и хора, които да са потърсили помощ в болница. Към момента обстановката в квартала е спокойна, но полицейското присъствие остава.

Засилено е полицейското присъствие в столичния кв. Факултета. Това каза директорът на СДВР комисар Младен Маринов във връзка със снощното блокиране на ул. „Суходолска” от жителите на квартала, съобщи „Фокус”.

„Бяха се събрали повече жители, за да искат сигурност. При нас няма информация и не са подавани сигнали за конкретни заплахи. Не сме установявали лица, които заплашват ромите”, заяви комисар Маринов. По думите му се създава психоза.

„В кв. Факултета са разположени достатъчно полицейски сили, които контролират обществения ред”, посочи той. Според него, има ли събиране на хора с емоционален заряд, трябва да има достатъчно полицейски сили.

„Там има постоянно полицейско присъствие, което е подало сигнал, че има събиране и съответно системата се задвижва. Наблюдаваме всички квартали. В момента също има полицейски сили и жандармерия”, каза още комисар Младен Маринов.

Припомняме, вече почти седмица духовете в кв. „Орландовци" са разбунени. Напрежението между българи и цигани там ескалира, стигна се до сблъсъци, арести и повдигане на обвинения.

До конфликта се стигна в събота вечер заради силна музика. При сблъсъците няколко души пострадаха и се озоваха в „Пирогов". Последваха протести срещу циганското беззаконие.