Ромчетата не учат, произвеждаме безработни

И правителството и ромската общност са виновни, отсече Кристалина Георгиева

Една четвърт от децата от ромски произход между 7 и 15 години не са в училище. Това значи, че ние произвеждаме безработните на бъдещето, заяви в Брюксел еврокомисарят Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

По думите й, ако искаме този проблем да се решава и правителството, и ромската общност трябва да работят повече, защото и двете страни имат отговорности, смята еврокомисарката. Тя е категорична, че тези деца трябва да са на училище. „Избликът на напрежението, това е върхът на айсберга. Трябва да видим какво има там под него и да се работи много сериозно", посъветва Георгиева.

Еврокомисарката призова българското правителство и лидерите на циганската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството.

По мнението й, трябва повече да се прави и за използване на парите от ЕС. Над 110 милиона лева от новите еврофондове за България са предназначени специфично за интегриране на ромите, посочи Кристалина Георгиева.

Тя е категорична, че тези пари са налични сега и могат да се използват веднага, а работата трябва да бъде комплексна. И досега има средства, които са отишли за добри програми, за ранно интегриране на ромските деца, но щом проблемът става по-сериозен, трябва да се прави повече. Хората трябва да работят, да се включват в икономиката, да решават проблемите с незаконното строителство.

Зам.-председателят на Еврокомисията участва в съвместна програма на радиомрежата "Евранет плюс".