Патриотите скочиха: Изборът на шеф на БНБ е опорочен

Това предупреждение направи народният представител от ПФ Емил Димитров-Ревизоро

Изборът на нов управител на Българската народна банка (БНБ) е опорочен още от самото начало. Това предупреждение направи народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро.

От думите му стана ясно, че патриотите са силно притеснени заради вчерашното решение на ГЕРБ и други парламентарни групи да не подкрепят някои искания на фронта.

Припомняме, вчера народните представители приеха общите правила, по които ще изберат новия гуверньор на Централната банка, който ще седне на мястото на Иван Искров. По време на дебата в пленарна зала от ПФ настояха всеки кандидат за шеф на БНБ да е длъжен да представи пред депутатите ясна концепция за това как ще управлява Централната банка, как ще следи развитието на банковия сектор като цяло у нас и каква е позицията му по отношение на присъединяването на страната ни към еврозоната.

„Сега случаят е - наемам ви за шофьор на моя рейс, а не ви питам имате ли книжка и изобщо можете ли да карате", изтъкна Емил Димитров-Ревизоро. Той отново отсече, че кандидатите трябва да кажат какво смятат да правят, ако бъдат избрани.

Другото желание на патриотите бе да се даде право на всеки отделен народен представител да предлага при желание свой кандидат за поста шеф на БНБ. В момента свои кандидатури могат да излъчват само цели парламентарни групи, или пък независими народни избраници.

„Сега излиза, че например 84 човека от ГЕРБ заедно с Цветан Цветанов нямат правомощията, които има например една Анна Баракова", коментира още депутатът от фронта. Според него подобно ограничение е в противоречие с Конституцията.

Именно заради отказа на ГЕРБ да подкрепи тези две искания на ПФ Ревизоро заключи: „Ние опорочаваме процедурата още от самото начало".

Все пак обаче от фронта ще се включат в надпреварата за шефското място на БНБ, като предлагат то да бъде заето от Григорий Вазов.

„Нека всички да се убедят в качествата на нашия кандидат", призова Ревизоро. Той го похвали, че „познава темата, обучил е голяма част от мениджърите в банковия сектор у нас".

„Ние не казваме: „Тези са добри, тези са лоши", а искаме да има прозрачна процедура на избора. Дори да е предрешен изборът, на който и да е от кандидатите, ние бихме искали да знаем тези хора какво смятат да правят. А не партийно - харесваме си един и това е човекът", коментира още депутатът от фронта.

На въпрос дали от сега смята, че изборът е предрешен, той отсече, че всеки кандидат има шанс, но все пак намекна: „Така, както вчера всички се обединиха и се отказаха от свои права по Конституция, би могло да повлияе и в деня на избора на кандидата".

„Малко сбъркаха, но все пак е крачка във вярната посока", заключи Емил Димитров-Ревизоро по адрес на колегите си от ГЕРБ.