И ДПС харесаха предложението на ГЕРБ за шеф на БНБ

Политика

28-05-2015, 13:34

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой ще оглави БНБ?

Препитват кандидата за шеф на БНБ

Не се съмняваме в експертизата на Димитър Радев, обясни Петър Чобанов

Депутатите от ДПС са положително настроени към кандидата за нов шеф на БНБ Димитър Радев. След среща, проведена между Радев и депутатите на Движението, финансистът Петър Чобанов обяви, че не се съмнява в експертизата му.

Бившият финансов министър каза, че парламентарната група ще има тематично заседание, на което ще обсъди отговорите на Радев и ще реши дали да го подкрепи за високия пост. Биографията му е достатъчно стабилна, изтъкна Чобанов и го похвали за експертния капацитет.

По думите на ДПС депутата, Радев се е представил убедително на бързото препитване, което му наложили от третата по сила партия в парламента. Движението увери, че не взима решение като това с политически подход, така че ще дебатира кандидатурата професионално.

Стана ясно, че от ДПС поискали Радев да представи кратко позициите си по отношение на основните задачи на БНБ, като имало доста въпроси, свързани с това как вижда бъдещия си екип, преструктурирането на банковия надзор, отношението му към европейските институции и най-вече - визията за влизането ни в еврозоната. Получените отговори са били достатъчни за вземане на решение от партията на следващото им заседание, увериха от ДПС.

Запитан какво смята за името на Камен Захариев за поста гуверньор, Чобанов подчерта, че трябва първо ДПС да го срещне като кандидат, ако изобщо стане такъв. Засега от партията на Лютви Местан не предлагат свой кандидат.

По-рано днес Димитър Радев имаше среща с народните избраници от БСП.