Димитър Радев ще е най-удачният управител на БНБ

Това мнение споделиха и финансовият министър и сегашният шеф на банката

Скоро управителят на БНБ - Иван Искров ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да реализира. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов, който ще открие форум на страните, участващи в Международния валутен фонд (МВФ) и представители на Световната банка, на който България е домакин, предаде Агенция „Фокус”. 

Горанов, добави, че кандидатурата на Димитър Радев, предложена от ГЕРБ, е най-удачна. „Това е кандидатурата, която се вижда най-удачна на ГЕРБ и неслучайно запознахме останалите парламентарни групи с нея. Дали ще има други не мога да знам, тъй като всяка парламентарна група би могла да припознае някой за кандидат. Смятам това, което сме предложили, за изключително добър вариант. За съжаление, скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга”, уточни Горанов.

„ГЕРБ номинира достатъчно подходящ кандидат, човек с огромен опит във финансите, какъвто е Димитър Радев”, заяви от своя страна Искров. Той посочи, че не е важно дали той лично одобрява кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ, а достатъчен брой народни представители да го одобрят. „Следваме процедурите, така че съвсем скоро ще имам възможност да се произнеса”, каза още Иван Искров.

Според финансовия министър Радев ще събере и достатъчно политическа подкрепа. „Не смятам, че има по-подходящ”, посочи той. Попитан дали са закъснели с процедурата, финансовият министър подчерта, че да се намери подходяща кандидатура е по-важно, отколкото да се смени бързо управителя на БНБ, тъй като се избира за шест години. 

На въпрос дали ще има проблем с гръцките банки, Горанов заяви, че няма рискове за субсидиарите в България. „Това, което коментира МВФ е свързано с гръцката държава, а не с гръцките банки. Не е здравословно каквито и да е спекулации да се правят. Ние имаме достатъчно натрупан опит за справяване с проблеми в банковата система, така че не мисля, че би било тема или е тема и сме много далеч от сценарий в такава посока”, каза още той.