Борисов ще следи "до дупка" борбата с контрабандата

Страната ще привлече повече инвестиции, ако средата у нас е стабилна, според премиера

Борбата с контрабандата ще я следим до дупка, няма да им отстъпя и грам, каза премиерът Бойко Борисов на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете" на "24 часа" и "Труд".

"Причината че има толкова много неотложни разходи на държавата. Горанов всеки ден пише какво да направим с 380-те милиона за финансови корекции на общините. Това трябва да го предвидим в следващия бюджет. Но в данните на Евростат има оптимизъм, всички политически ангажименти които съм поел към АБВ, реформаторите и патриотите си ги спазваме. Трудно е. Най-лесно е да подадеш оставка и да си в опозиция. Тогава само намираш мъна, както казва Симо Трънския майстор: Не искам да работя, искам мъна да намирам", каза още Борисов.

"Всеки иска нещо от държавата. А да направим списък държавата какво иска от вас. Държавата е ваша, не е наша. Нека има малко инициативност, а не 80 млрд. да спят в банките. Всеки иска нещо от държавата – 20 млн. иска Янка Такева, 100 млн. за пенсии, 100 млн. трябва да намерим за тези ръмбави магистрали, които заварихме. 10 млн. дадохме за спортната зала във Варна. Господ направо е спасил варненци. Под сградата имаше 8 метра вода в един джоб. Колоните не подпираха пода, а висяха на него. Представяте ли си на някой мач по волейбол с 6000 души, какво щеше да се случи", обърна се Борисов към бизнесмените на форума.

"Използваме тези срещи, за да си сверим часовниците", допълни премиерът и заяви, че страната ни ще привлече повече инвестиции, ако хората са по-спокойни и средата у нас е стабилна, уточнява "24 часа".

Относно събитията в Македония Борисов коментира, че гледайки ситуацията там всеки може да си отговори колко важна е стабилността на държавата. Премиерът изрази и съмнение, че за там ще се намерят инвеститори в момента. Той уточни още, че две правителства там са спирали еврофондовете.

По въпроса за ситуацията с тези средства у нас Борисов обяви, че скоро ЕК трябва да съобщи, че "Развитие на селските райони", е одобрена. "Към момента програмите работят и са одобрени. Финансовите корекции от една страна са много тежки. ЕК има доверие в нашите органи, които се занимават с тези корекции", допълни Борисов.

Като добър пример премиерът посочи инвестициите новия завод на Лукойл в Бургас- Комплекс за преработка на тежки остатъци, на стойност 1.5 млрд. долара, или 2.6 млрд. лв. В следващите една-две седмици пък 350 млн. щели да отидат за закупуване на съоръжения за завода Солвей Соди.

Той коментира и съдебната реформа, като подчерта, че е нещо изключително важно. "Усещането за справедливост е нещо важно и дава гаранции за инвестиции. Стоим зад това, което сме предложили".