Бойко Борисов: За пръв път след 2008-а има излишък в бюджета

Политика

13-05-2015, 16:05

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днешната пенсионна система е пречка за растеж на пенсиите

Премиерът е категоричен за покачването на пенсионната възраст

Има неща, които сме склонни да коментираме и други, които няма - например възрастта за пенсиониране. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред работодатели и синдикати на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който тристранката обсъжда пенсионната реформа, предлагана от социалното министерство.

Всички ние се опитваме да подходим по-отговорно, прецизно и детайлно, увери Борисов и двете страни. Подкрепям това, което министърът предлага, застана твърдо премиерът зад вицето си, предаде news.bg.

При този демографски срив в държавата няма как това да не се случи, коментира Борисов по повод вдигането на пенсионната възраст. Огромни пари изсипваме в здравеопазването, надявам се след реформата там продължителността на живота да се вдигне и до по-висока възраст да работят мъжете и жените в България, пожела си премиерът.

По думите му, Ивайло Калфин е намерил възможно най-лекия вариант за вдигане на възрастта, за да няма сътресения, като премиерът се надява на разбиране и отстъпчивост от синдикатите и работодателите.

За първото тримесечие имаме 2% ръст на БВП, за пръв път след 2008 г има излишък в бюджета, с огромни усилия на приходни агенции, служби, агенции, прокурори, относно сивия сектор и контрабандата, не пропусна да се похвали Борисов.

Над 1 милиард лева сме събрали повече, още 500-600 милиона ще чакам до края на годината. Разпоредил съм да бъдат тихи, безшумни, само приходите в бюджета да са явни, разкри той пред тристранката.

Припомняме, че що се отнася до пенсионната реформа, предложенията на властта са за запазване на тристълбовия модел, както и плавно покачване на осигурителната вноска.

Още от догодина пък се предвижда да започнат плавно да нарастват възрастта и стажът за пенсия. През 2037-ма мъже и жени от масовата трета категория труд ще се пенсионират при навършени 65 години със стаж 37 и 40 години, а за категорийните нарастването ще продължи до 2040-та година, за да не се засегнат хора в предпенсионна възраст сега.

Първа категория труд трябва да се пенсионира 8 години по-рано, а втора - 3 преди нормалната възраст.

Предложенията на МТСП включват и въвеждане на пенсионна възраст за служителите в сектор "Сигурност" - от 52 години и 10 месеца, която да нараства до 55 години. Към момента военни и полицаи се пенсионират само при натрупан стаж от 27 години независимо от възрастта, което им позволява да се възползват от т. нар. ранно пенсиониране.

Тези предложения обаче срещат твърдата съпротива сред полицаи, военни и пожарникари, припомня сайтът.