Москов понижи нивото на неонатологията на „Софиямед”

Структурата не отговаря на второто ниво на компетентност

Със заповед на министър Петър Москов от днес се понижава нивото на компетентност на отделението по Неонатология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед”.

Заповедта на министъра е публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването заедно с доклада от проверката на Столичната регионална здравна инспекция, направена след трагичния инцидент с новороденото бебе на 18 април.

В доклада на Здравната инспекция са констатирани редица несъответствия спрямо даденото до този момент второ ниво на компетентност на отделението по Неонатология на лечебното заведение.

По персонал, осигуреност с други структури на територията на лечебното заведение, медицинска апаратура, оборудване и помещения, структура и устройство отделението отговаря на І-во ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по „Неонатология”, е констатацията в доклада на Столичната здравна инспекция.

„От направената проверка на неонатологичната структура на УМБАЛ „Софиямед” ООД и подадено заявление с входящ № 40-44-8/24.04.2015 г., се установи, че към датата на проверката, структурата по неонатология не отговаря на настоящото ІІ-ро ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по „Неонатология”.

Структурата отговаря на І-во ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по „Неонатология”, се посочва в доклада, с който е съобразена заповедта на министър Петър Москов.

Медицинският одит установи вече редица груби нарушения, като сред тях са неспазване на медицинските стандарти и на Закона за здравето.