Служители на болница „Софиямед” работят извънредно

Болницата може да остане без лиценз за някои дейности, обяви Петър Москов

Болница „Софиямед”, в която акушерка преби новородено, може да остане без лиценз за някои дейности. Това съобщи пред bTV министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
Въпреки скандала с акушерката, семейства и сега избират частната болница за раждането на децата си.

Първоначално от „Софиямед” заявиха, че от началото на годината акушерката Емилия Ковачева рядко е работила извънредно.

Днес ръководството има нова позиция. То призна, че акушерката е работила допълнително 240 часа, което е по седем 24-часови смени месечно.

И не само тя работи извънредно в болницата. „Случвало се е да полагат извънреден труд лекари, мед. сестри...налага се поради различни причини”, обясни директорът на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев.

Според предварителния доклад на медицинския одит, акушерката е работила на два договора в болницата – трудов и граждански. Като вторият, който регламентира извънредния труд, е изтекъл още в края на миналата година. Въпреки това, Емилия Ковачева е продължила да взима допълнителни смени.

„Гражданският договор не е изтекъл, всеки месец се подписва. И тя получава срещу това съответно възнаграждение”, поясни д-р Пелев.

Констатираните нарушения могат да се окажат достатъчни за затваряне на родителното отделение, коментира здравният министър. Той се разграничи от твърденията, че болницата е близка до властта.

Какви санкции ще получи болницата – министерството ще реши до края на седмицата.