Акушерката от „Софиямед” изработила годишните извънредни часове за 3 месеца

Инспекцията по труда откри нарушения по разпределението и отчитането на работното време

Главната инспекция по труда (ГИТ) е установила нарушения по разпределението и отчитането на работното време в болница „Софиямед”. При проверка инспекторите са констатирали, че две акушерки в Клиниката по акушерство и гинекология на болницата са работили едновременно на трудов и на граждански договор с лечебното заведение. Те са полагали извънреден труд над законоустановените норми. Редовни нарушения по разпределението на работното време са установени основно при акушерката Емилия Ковачева.

На 23 април Софийската градска прокуратура привлече Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. Емилия е карала 24-часова смяна по свое желание в „Софиямед”. След шестчасово заседание на 25 април Софийският градски съд остави Ковачева в ареста, като смекчи обвиненията й. Впоследствие на 30 април апелативните съдии счетоха, че Емилия е искала да убие пеленачето и я оставиха за постоянно в ареста.

От Главна инспекция по труда са установили, че за периода януари-март тази година Ковачева е работила 20 пъти по две последователни смени. Това се е случвало, без да й е осигурена задължителната по закон 12-часова междудневна почивка.

От инспекцията обясняват, че задължителната почивка е регламентирана от законодателя с цел възстановяване на работната сила. Отчита се, че преумората е една от основните предпоставки за трудови инциденти.

В съобщението до медиите трудовите инспектори подчертават, че преумората и стресът може да доведат до т.нар. синдром на професионално изчерпване „Бърнаут” (burnout). Стресът е основен риск при работещите в здравеопазването, обясняват още те. Синдромът „Бърнаут” бил описан за първи път през 1974 г. при работещи в социални служби. След около година работа те ставали депресивни и емоционално изчерпани, нервни и раздразнителни, цинични и подозрителни към хората, с които работели.

При проверката си трудовите инспектори са установили, че за първите три месеца на годината акушерката Емилия Ковачева е отработила една редовна смяна от 8 часа, 30 дневни и 29 нощни 12-часови смени. Тя е положила 716 часа труд при 496 часа, необходими за отработване при 40-часова работна седмица.

За цялата година са допустими 150 часа извънреден труд, но в периода януари-март Емилия е положила 220 часа такъв труд.

От Инспекцията по труда са констатирали нарушения и в ограниченията за извънреден труд за година, месец, седмица и за два последователни дни.

За април, до инцидента на 17-и срещу 18-и, Емилия Ковачева е работила три пъти по 24 часа без прекъсване. При проверката на инспекторите от болницата са им предоставили график, според който за въпросната акушерка е предвидена почивка от 5 последователни дни. Веднага след датата на инцидента е бил планиран и годишен отпуск. Заради това за април било заложено Ковачева да положи общо 168 часа труд, т.е. 8 часа извънредно.

От предоставените им документи трудовите инспектори са установили единични случаи на 24-часови дежурства за останалите акушерки в отделението. Не била осигурена и задължителната седмична почивка от минимум 36 часа при сумирано изчисляване на работното време.

Нарушения на работното време на лекарите в клиниката от инспекцията не са установили.

От ГИТ коментират, че работодателят е допуснал нарушения относно разпределението и отчитането на работното време като цяло. Тези нарушения, според инспекторите, създавали предпоставки за трудно установяване от контролните органи на нерегламентирано полагане на извънреден труд и липса на задължителни почивки.

Работната смяна по график не може да надвишава 12 часа. Това било регламентирано в Правилника за вътрешния ред на болницата. В него обаче не бил определен редът за отчитането на работното време, както и начинът за редуване на смените.

Заповедите за полагане на извънреден труд не били издавани поне 24 часа предварително.

Извънредният труд се заплащал по силата на гражданския договор и заради това не бил начислен във ведомостите за трудовите възнаграждения, отбелязват още инспекторите. Те изтъкват, че това представлява нарушение на трудовото законодателство. Причината е, че естеството на работата, за която е положен, а именно оказване на медицински грижи с работно време и работно място, предполага наличие на трудови правоотношения.

Предоставеният граждански договор с Емилия Ковачева бил с изтекъл срок и не бил подписан от нея. При проверката инспекторите са се натъкнали и на трудови договори с липсващи задължителни атрибути, като датата на постъпване на лицето на работа.

Работодателят бил допуснал още със свое знание или без изричното си противопоставяне полагането на извънредния труд извън установеното работно време, отбелязват още проверяващите.

Те са дали задължителни за изпълнение предписания във връзка с установените нарушения. Административно-наказателна отговорност е потърсена от работодателя за неспазването на задължителната междудневна почивка, на максималната продължителност на положения извънреден труд и максималната продължителност на работната смяна. Санкциите са между 1500 лева и 15 000 лева, уточняват от ГИТ.

От инспекцията обявяват, че започват масирани проверки в лечебните заведения в цялата страна. Действията им са провокирани от установените нарушения в „Софиямед” и идентифицирането на практиката в лечебните заведения трудови правоотношения да се прикриват с граждански договори. Приоритет при инспекциите ще бъде работното време и възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения.

В „Софиямед” продължава проверката по останалите клиники и отделения, уточняват още от Инспекцията по труда.