Синдиците влизат в КТБ до 7 дни

Ще опазват и издирват имущество на затворени банки, ще се отчитат публично всяка седмица

Най-късно до седмица в КТБ ще влязат временни синдици. Това ще се случи, след като депутатите приемат поправките в Закона за банковата несъстоятелност, стана ясно от думите на Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия в парламента. Двамата синдици - физически лица, ще бъдат избрани от специалния регистър на БНБ, пише в. Стандарт.

Във вторник Стоянова и колегите й от всички парламентарни групи гласуваха с пълно мнозинство на второ четене доклада за законопроекта. Почти по същото време в министерството на финансите бе проведена среща между Владислав Горанов и народни представители от управляващото мнозинство и опозицията.

"Правомощията на временния синдик са разширени, ако правите аналогия с тези в Търговския закон", заяви след срещата в министерството на финансите Мая Манолова (БСП). По думите й, с промените в Закона за банковата несъстоятелност ще бъдат спасени и вложенията на българските граждани. Българската държава е основният кредитор, аргументира се Манолова. И допълни, че БСП ще подкрепи в зала промените, тъй като "контролът се оказва най-важното оръдие срещу предотвратяване на бъдещи злоупотреби".

"Законът за банковата несъстоятелност, приет преди 10 години, всъщност за първи път се проиграва на живо и се вижда какво липсва", коментира след края на заседанието на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Временният синдик ще има правомощия да опазва, попълва, управлява и издирва имуществото на банката", каза още шефката на бюджетната комисия. Стоянова припомни, че всички парламентарно представени формации са се обединили за промените, тъй като лицензът на КТБ е отнет още през ноември, но вече четвърти месец съдът не е започнал процедурата по несъстоятелност. "Това безвремие обаче не може да продължава, затова всички партии се обединихме около идеята да бъде създаден институтът на т. нар. временен синдик, който да влезе в банката и да замени квесторите", отбеляза Стоянова.

В правомощията на временния синдик е да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Целта на временния синдик ще е да опазва бъдещата маса на несъстоятелността. Депутатите от бюджетната комисия решиха още дейността на временния синдик да е публична. Той ще подготвя ежеседмични отчети, в които ще описва всички свои действия в изпълнение на правомощията си, с изключение на защитената информация. Докладите на временния синдик ще бъдат публикувани на интернет-страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и ще бъдат изпращани на министъра на финансите. Пак според поправките в законопроекта, временният синдик ще бъде управляван от ФГВБ. Законопроектът за промени по банковата несъстоятелност е трета точка от дневния ред в седмичната програма на Народното събрание и се очаква да бъде гласуван в пленарна зала още в сряда.

Междувременно основният акционер в КТБ - "Бромак", собственост на Цветан Василев, оспори законопроекта за промените по банковата несъстоятелност и фигурата на временен синдик. В сигнал до председателя на Народното събрание, президента, премиера и Еврокомисията се излагат правни аргументи срещу действията на временен синдик в банка, преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. В сигнала се припомня, че във Върховния административен съд има висящо дело срещу отнемането на лиценза на КТБ и докато то не приключи, банката не може да влезе в процедура по несъстоятелност.
Във вторник от БНБ заявиха, че по установена още от 1998 г. практика списъкът със синдиците съдържа освен имената на лицата, също така данни за техните адреси, телефонни номера и друга информация, представляваща лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни.

"По своя законов статут този списък не е публичен (за разлика например от регистъра на лицензите и разрешенията, воден по реда на чл. 34 от Наредба номер 2 на БНБ)", казват от БНБ. И посочват, че актуализираният списък е изпратен на Фонда за гарантиране на влоговете с писмо от 22 октомври 2014 г., с което БНБ е изпълнила своите задължения по този въпрос.