Обсъждат предложението за назначаване на временни синдици в КТБ

Политика

17-03-2015, 07:33

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се атакуват и сделки със задна дата?

Назначаването на временни синдици в Корпоративна търговска банка /КТБ/ ще бъде разгледано от бюджетната комисия в парламента. Текстовете трябва да бъдат гласувани по спешност, след като съдът отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаванатено на временни синдици, съобщи БНР.

Временните синдици ще могат да атакуват сделки със задна дата, предлагат вносителите на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност. Идеята е да бъде поискан външен одит на проблема с Коропоративна търговска банка, а ако парите бъдат проследени, но не могат да бъдат намерени конкретно, виновните лица да отговарят с личното си имущество.

Временните синдици ще се назначават от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се отчитат пред министъра на финансите.

Промените се гласуват с широка подкрепа от парламентарните сили. Миналата седмица имаше редица срещи във финансовото министерство, на които парламентарните сили се обединиха около необходомистта за законови промени, след като съдът отхвърли искането за временен синдик на фонда.

Лицензът на КТБ бе отнет на 6-и ноември миналата година, но специалният надзор бе поставен на 20-и юни.