Партиите в парламента се разбраха за промени, позволяващи временен синдик в КТБ

Законовите промени за КТБ са готови с единодушно съгласие

Фаталният петък 13-и се оказа късметлийски за родния парламентаризъм – всички парламентарно представени партии положиха подписи под законопроект, който да позволи назначаване на временен синдик в КТБ.

След втора поредна среща между всички партии заедно с финансовия министър Владислав Горанов, продължила три часа, финансист номер 1 се яви пред медиите, стиснал в ръце оформен законопроект.

Законодателната инициатива е готова, подписана е от всяка една партия и ще бъде входирана в Народното събрание в понеделник – 16 март.

„За пръв път от години можем да видим законопроект, подписан от всички”, доволен е от свършеното Горанов. В това единомислие на политиците той съзря символ, че може да се намери консенсусно решение, когато става въпрос за обществени интереси.

В сряда премиерът Бойко Борисов постави остро въпроса за случващото се в КТБ и за нуждата от назначаване на синдик, който да опази останалите добри активи на банката. За това обаче са нужни промени в банковия закон, с което ударно се заеха партиите в Народното събрание.

По-рано днес шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че половината от добрите активи на КТБ липсват и обвини за това БНБ и назначените квестори.

С текстовете, които ще бъдат предложени на вниманието на депутатите, се въвежда статутът на временния синдик, който е с повече правомощия, свързани с управлението и опазването на имуществото на КТБ между отнемането на лиценза и произнасяне на съда по несъстоятелност.

Стана ясно, че с назначаването на синдик правомощията на квесторите на КТБ се прекратяват.

Социалистката Мая Манолова се похвали, че са приети предложенията на левицата за мерки за публичност и контрол на временните синдици. Те ще бъдат назначавани от Фонда за гарантиране на влоговете.

Синдиците ще трябва да публикуват ежеседмично в интернет отчет за всички извършени от тях действия. Политиците са решили двамата синдици да го изпращат и на министъра на финансите. Щом министърът пък прецени, че те не са добросъвестни, ще може да иска от фонда тяхната смяна.

„Включихме се в инициативата с ясното съзнание, че така ще прекратим злоупотребите и разграбването на КТБ. Чрез това ще спасим и вложенията на българските граждани”, изтъкна Манолова.

За нея в законопроекта ще има и възможности за парламентарен контрол в процесите по несъстоятелност чрез министъра на финансите. „Очакваме, че това, което се случи по управление на квесторите, ще стане невъзможно занапред – контролът е най-важното оръдие за предотвратяване на бъдещи злоупотреби”, доволна е Манолова.

Удовлетворени от положените подписи се показаха и от ДПС и АБВ.

Реформаторът Петър Славов пък обяви, че е предвидена и възможността регистърът на синдиците да стане публичен.