Христо Казанджиев: Има голям шанс проектът „Набуко“ да бъде реализиран

Когато се говори за доставки на азербайджански газ, се визира 2019-2020 г., поясни експертът

Има голям шанс проектът „Набуко” да бъде реализиран. Това заяви за Радио „Фокус” газовият експерт Христо Казанджиев. Той коментира, че изграждането на газопровода е необходимо за страната ни и през 2020 г. могат да бъдат осигурени необходимите количества газ.

Според експерта „Набуко” никога не е бил замразяван и неговото продължаване е изцяло в компетенциите на България и на другите стани, които са се ангажирали с този проект. Когато се говори за „Набуко” и за доставки на азербайджански газ, се визира 2019-2020 г., когато се планира да бъдат доставени количествата природен газ от находището в Шах Дениз до границата България-Гърция, уточни Казанджиев.

„Към настоящия момент действително газ няма, няма налични свободни търговски количества, но през 2020 г., след като има подписани договори между Азербайджан и България за 1 млрд. куб. метра газ и с Гърция за същото количество, има подписани договори за износ на газ към Италия, към Централна Европа, то във всички случай природен газ ще има”, категоричен е Казанджиев. Според него е необходимо да се изгради връзката „Набуко” – Запад от границата на България с Турция до Австрия.

Христо Казанджиев каза още, че трасето на природен газ от Азербайджан през България е по-кратко и има подходяща инфраструктура. „Страната ни има потенциал за доставки на природен газ от други източници и трябва това да е дългосрочна политика на държавата”, допълни още газовият експерт.