България иска от Брюксел рестарт на "Набуко"

Най-доброто от печата

06-03-2015, 07:19

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

България и Азербайджан ще защитават пред ЕК размразяването на "Набуко"

Това ще е 100% диверсификация.

България и Азербайджан ще настояват пред Европейската комисия проектът за газопровода “Набуко” да бъде размразен. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев вчера в София, цитиран от в. "Труд". 
“Аргументите ни са, че имаме реален шанс азерски газ да преминава през нашата територия за съседни държави в ЕС. Срещу Азербайджан няма санкции, Азербайджан е стратегически партньор. Не виждам никакъв проблем да отидем заедно при Юнкер (б.р. - председателят на ЕК ) и Туск ( б.р. - председателят на Европейския съвет ) и да заявим нашия интерес”, каза премиерът.

Проектът “Набуко” бе прекратен, след като през лятото на 2013 г. операторът на азерското находище “Шах Дениз II” избра да изнася газ за Европа по Трансадриатическия газопровод (TAP) през Турция, Гърция и Албания до Италия, вместо по “Набуко” през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия. От думите на премиера не стана ясно каква подкрепа точно очаква от Брюксел.

“Това е 100% диверсификация. Въпросът е стратегически и не е насочен срещу никого. Това е просто запазване на българския национален интерес - нашите газопреносни системи да бъдат пълни с газ, да вземаме транзитни такси и да не бъдем заобикаляни”, каза министър-председателят и добави, че с искането за строежа на “Набуко” “не слагаме кръст на “Южен поток”.

Президентът на Азербайджан коментира, че изграждането на Южния газов коридор е изключително важно и по трасето от Баку до Италия ще има отклонениe към България, което е възможно да бъде продължено към Румъния и Унгария. Колкото повече страни получат азерски газ, толкова по-добре за всички, каза Алиев.

Преди да се срещне с Борисов, Алиев разговаря с президента Росен Плевнелиев. След това българският държавен глава съобщи, че страната ни иска да увеличи вече договорените с Азербайджан доставки от 1 млрд. куб. м природен газ годишно след 2019 г. като част от усилията за разнообразяване на източниците и маршрутите на снабдяване със синьо гориво.