България и Азербайджан ще защитават пред ЕК размразяването на "Набуко"

Основното находище на газ за Южния газов коридор Шах Дениз има капацитет от 1 трилион кубични метра

България и Азербайджан ще защитават пред Европейската комисия предложението си за размразяване на проекта "Набуко". Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

По време на срещата двамата са обсъдили стратегическото партньорство в рамките на изграждането на Южния газов коридор, по който ще се доставя газ от Азербайджан към Европа. Борисов посочи, че това не означава отказ от проекта Южен поток, и изброи аргументите, с които ще защитава проекта "Набуко".

"В сегашната ситуация има реален шанс азерски газ включително и от терминала за втечнен газ в Гърция да минава през нашата територия за съседни държави. Какъв по-голям аргумент можем да имаме към Европейската комисия? Азербайджан няма санкции, Азербайджан е стратегически партньор и моят приятел и колега Доналд Туск като премиер също е бил, както и аз при господин Алиев в Баку. Така че не виждам проблем да отидем заедно при господин Юнкер и господин Шулц и да заявим нашия интерес и съответно по Южния газов коридор и интерконекторите, които правим, България да не бъде изолирана, а да я включат", каза Борисов.

Президентът Илхам Алиев посочи, че основното находище на газ за Южния газов коридор Шах Дениз има капацитет от 1 трилион кубични метра, а вече се разработва вторият му етап, който ще бъде с капацитет от около 16 милиарда кубични метра.