Парите за аптеките за периода 1-15 януари ще закъснеят с 4 дни

Забавеното решение за ръководството на НЗОК няма да повлияе върху пациенти и болници, според ген. Стоян Тонев

Ще има 4-дневно закъснение на парите за аптеките за периода 1-15 януари. Това заяви за БНР председателят на Комисията по здравеопазване в парламента ген. Стоян Тонев. Той прогнозира, че още следващия четвъртък може да бъде избран управител на Националната здравноосигурителна каса.

По повод предложението на Надзорния съвет на Касата депутатите да делегират права на подуправителя на Касата или на друг заместник, който да оглави институцията до избор на нов управител, бившият директор на Военномедицинска академия поясни: „Днес ще разглеждаме искането на НЗОК и ще се вземе решение. Ще се прецени максимално бързо да се намери решение на това, което предлагат”.

„Юристите обясниха пред здравната комисия, че когато няма строго описана законова рамка, тогава се действа по аналогия. Аналогията е да бъде удължен трудовият договор на д-р Тодорова. Другият вариант е да се делегират права на някой от подуправителите. Юристите трябва да си кажат думата още днес”, поясни ген. Стоян Тонев.

От 13 февруари НЗОК е без ръководител заради изтекъл мандат на д-р Румяна Тодорова. По думите на ген. Тонев това забавено решение за ръководството на Здравната каса няма да има отношение върху пациенти и болници.