Депутатите в спор кой бави избора на нов шеф на НЗОК

Парламентът даде старт на процедурата по избор на нов управител на Здравната каса

Опозиция и управляващи се скараха за процедурните правила за избор на шеф на НЗОК. Скъпо ни излизат експерименти „проба-грешка”, предупреди по време на дебатите червеният депутат Емил Райнов. Според него държавата продължава да бъде в дълг към системата на здравеопазването.

„Забравете опорните точки за друго време и друго място”, ядоса се Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според нея се целяла прозрачност в процедурата по избор на шеф на НЗОК.

Мая Манолова пък предупреди, че от 12 февруари 2015 г. Румяна Тодорова е с изтекъл мандат. „От тази дата НЗОК няма управител и няма лице, което да осъществява оперативната дейност. На практика здравната система е блокирана”, категорична бе червената депутатка. Тя поиска Петър Москов да дойде в пленарна зала.

Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ имало кой да взема легитимни решения в касата и настоя да не се плашели лекарите и обществеността.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ поиска темата да не се политизира. „Измисляте си нещата, няма проблем, за който да се захванете”, обърна се той към червените.

Генерал Стоян Тонев, председател на здравната комисия, обясни, че целта на правилата е да се ускори изборът на управител на НЗОК, а не да се бави. С днешните дебати, по мнението му, този избор се бавел.

С гласовете на 125 депутати и 2 „въздържал се” Народното събрание даде старт на процедурата по избор на нов управител на Здравната каса.