Избират нов директор на НЗОК следващата сряда

Комисията по здравеопазване прие процедурни правила за избор на шеф на касата

Другата сряда ще изберем управител на НЗОК, заяви председателят на Комисията по здравеопазването в парламента ген. Стоян Тонев, предаде „Фокус”. Според ген. Тонев няма документ, според който да се изисква назначаването на оторизиран директор на касата в рамките на максималния срок от 10 дни след края на мандата на сегашния управител.

Съществува обаче юридически проблем – от 25-о до 30-о число на месеца се изплащат сумите за болнична помощ. Ген. Стоян Тонев посочи, че това може да създаде юридически съмнения и да доведе до обжалвания, ако плащането не е подписано.

Междувременно днес Комисията по здравеопазването прие процедурни правила за избор на директор на НЗОК. Единствената промяна е в ценза, където е посочено, че кандидатът може да бъде или с медицинско образование, или магистър по финансово образование.

Ген. Стоян Тонев посочи, че от ГЕРБ са обсъждани две кандидатури за директор на НЗОК – тези на д-р Глинка Комитов и д-р Иван Маджаров.

Шефът на ресорната парламентарна комисия поясни, че има три варианта за определяне на временен управител на НЗОК. Първият е той да се определи от Надзорния съвет, вторият е самият председател на Надзорния съвет да делегира права на някой от заместниците. Третият пък е досегашният управител Румяна Тодорова да продължи да изпълнява длъжността си.

От думите на ген. Тонев стана ясно, че в закона е предвидено Румяна Тодорова да продължи да изпълнява длъжността само при предсрочно прекратяване, но не е обсъден вариант, ако е изтекъл мандатът й.

Председателят на здравната комисия каза още, че има предложение от министъра на здравеопазването Петър Москов да се увеличи броят на членовете на Надзорния съвет на касата с още двама.