Кабинетът на Ципрас получи вот на доверие от гръцкия парламент

Мнозинство гласува в подкрепа на плановете на правителството, които включват предоговаряне на непопулярния спасителен план на ЕС и МВФ

Новото гръцко правителството на премиера Алексис Ципрас получи вот на доверие в парламента. Това става в навечерието на критично важните за бъдещето на страната преговори с ЕС.

„За” кабинета на Ципрас гласуваха 162-ма депутати, а 137 бяха „против” в 300-местния парламент. Мнозинство гласува в подкрепа на плановете на правителството, които включват предоговаряне на непопулярния спасителен план на ЕС и МВФ. Депутатите подкрепиха посоката към преодоляване на бедността и безработицата, причинени от продължилите пет години съкращения и строги икономии.

Ципрас встъпи в длъжност ден след предсрочните парламентарни избори на 25-ти януари.

В същото време министрите на финансите на страните от Еврогрупата ще обсъдят днес на извънредно заседание в Брюксел дали да бъде продължена, или прекратена програмата за оказване на международна финансова помощ на Гърция.

Тази среща предшества насроченото за утре заседание на Европейския съвет. Ако първите финансисти на държавите от зоната на единната валута не постигнат единодушие по проблема, той ще бъде отнесен до утрешния форум, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира вчерашно изявление на говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, според която е малко вероятно днес или утре да бъде взето окончателно решение относно спасителната програма за Гърция.

В заседанието на Еврогрупата за пръв път ще участва новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис.