Грийнспан: Гърция ще излезе от еврозоната

Свят

09-02-2015, 08:32

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той не вижда кой ще се съгласи да даде още заеми на южната ни съседка

Бившият шеф на управлението на Федералния резерв (1987-2006) Алън Грийнспан прогнозира, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната.
Новото правителство в Атина иска да предоговори програмата за реформи, в отговор на която й отпускат кредити. "Не мисля, че това може да стане, без Гърция да напусне еврозоната", каза Гринспан пред Би Би Си. Той не вижда кой ще се съгласи да даде още заеми на южната ни съседка. Затова щяло да се наложи страната да се откаже от еврото. "Въпрос на време е всички да разберат, че това е най-добрата стратегия", посочи Грийнспан. Той смята, че за да оцелее еврото, е необходима политическа интеграция на членките в еврозоната, или най-малко фискална.
Радикалният ляв премиер Алексис Ципрас снощи трябваше да обяви пред парламента 3-годишната си икономическа програма, която бе финализирана в събота след 3-часово заседание на правителството. Тя предвижда и временен план до юни, с който Атина да се оправя без външно финансиране, като през това време договори нови условия с кредиторите.
Междувременно "Стандард енд Пуърс" намали рейтинга на Гърция до В минус и предупреди за "най-лошия сценарий", при който страната излиза от еврозоната.