ЕС сключва временно споразумение за гръцкия дълг

Европейската комисия ще представи в сряда на Еврогрупата проект за компромис

Европейският съюз си поставя за цел да сключи временно споразумение за гръцкия дълг следващия понеделник. Това ще стане на заседание на финансовите министри на страните от Eврозоната, съобщава КРОСС.

Еврогрупата, в която влизат министрите на финансите на 19-те страни от Eврозоната, ще има извънредно заседание утре, в навечерието на Европейския съвет на държавните и правителствени ръководители от Евросъза.

"Това са следващите етапи, но за момента ние съвсем не очакваме окончателно споразумение да бъде сключено утре или по време на Европейския съвет", заяви говорител на Европейската комисия.

Скоро след това високопоставен източник в Брюкел съобщи, че целта вече е да бъде подписано временно споразумение на редовното заседание на Еврогрупата следващия понеделник. "Това ще остави време за нужните ратификации от националните парламенти преди изтичането на програмата за помощ на 28 февруари", обяснява той.

Агенция MNI съобщава, че Европейската комисия ще представи в сряда на Еврогрупата проект за компромис, който предвижда 6-месечен преходен период, за да бъде оставено време за преговори между Атина и нейните кредитори.

Новото гръцко правителство на Алексис Ципрас, избрано на предсрочните избори на 25 януари, иска да сключи ново споразумение за дълга на страната и да преразгледа някои от мерките на сурови икономии, влезли в сила през 2010 година.