ЕС губи 21 млрд. евро от санкциите, наложени на Русия

Шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом се обяви против оръжейни доставки за Украйна

Санкциите, наложени от ЕС на Русия, имат значителна цена, с пропуснати ползи за европейския износ на стойност 21 милиарда евро, съобщи испанският външен министър, цитиран от Франс прес. "Досега Европейският съюз е загубил 21 милиарда евро от износ", каза Хосе Мануел Гарсия-Маргальо при пристигането си в Брюксел за срещата на външните министри на страните от ЕС.

ЕС ще взема нови решения за санкциите срещу Русия въз основа на анализ на същинската ситуация в Украйна. Това заяви външният министър на Литва Линас Линкевичус, предаде ТАСС.

Той допълни, че "вижда логика" в плановете на Вашингтон да достави оръжия на Украйна, при все че "това решение принадлежи на Съединените щати".

Шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом се обяви против оръжейни доставки за Украйна. "Наличието на голям брой смъртоносни оръжия няма да подобри нещата", каза тя. ЕС трябва да е готов за въвеждане на нови санкции срещу Русия, ако не бъде постигнато примирие в Украйна, добави Валстрьом.

На Мюнхенската конференция по сигурността, приключила в неделя, германската канцлерка Ангела Меркел разкритикува идеята за доставки на оръжия в конфликтната зона в Украйна и призова да се открие дипломатическо решение на кризата, напомня ТАСС.