ЕС разшири санкциите срещу Русия и украинските сепаратисти

Съюзът добави нови имена в черния списък с наказанията

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха да наложат нови санкции срещу проруските сепаратисти в Украйна и техни поддръжници. Това обяви след днешната среща в Брюксел върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от bTV и ДПА.

Списъкът ще бъде подготвен до седмица. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето от външните министри от ЕС на следващата им среща на 9 февруари.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер уточни, че на хората, които ще бъдат добавени в черния списък, ще бъде забранено да влизат на територията на Европейския съюз и ще им бъдат замразени активите под негова юрисдикция.

"Външните министри от ЕС са решили още да бъдат удължени с половин година индивидуалните санкции срещу руски граждани, чийто срок изтича през март", съобщи Могерини, цитирана от ТАСС.

Холандският външен министър Берт Кундерс уточни, че става въпрос за първата партида санкции (забрана за пътуване и замразяване на активите), наложени през март миналата година на представители на руските власти и проруски сепаратисти в Украйна след анексирането на Крим от Русия, предаде АП.

"Решението е било взето с единодушие", подчерта Кундерс. Той определи това като „силен сигнал към Русия”. Ще бъде свършена и подготвителната работа по други „съответни действия”, които Европейският съюз може да предприеме в отговор на кризата в Украйна, допълни Могерини.

В същото време говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич обяви, че Русия е отговорила реципрочно на новите санкции, които вече й бяха наложени от Съединените щати.

На огледална основа Руската федерация е забранила влизането на своя територия на четирима граждани на САЩ. Те са имали отношения към „отвличането през юли 2014 г. на Малдивските острови на нашия съотечественик Роман Селезньов”, уточни Лукашевич.

Селезньов бе задържан от сътрудници на американските спецслужби и прехвърлен в Съединените щати, за да бъде съден по обвинения в кибершпионаж.

Руската страна се надява, че „в САЩ, където прекалено много се увлякоха в играта на санкции, накрая ще осъзнаят безперспективността на тази политика", подчерта Лукашевич. Той предупреди, че Русия „и занапред ще реагира твърдо на всички нападки срещу нея".