Програмата на правителството предвижда решаване на проблемите в най-изостаналите региони

В парламента се провежда среща на Постоянния форум по проблемите на местното самоуправление

В програмата на правителството има достатъчно приоритети за решаване на общински проблеми в най-изостаналите региони. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев при откриването на първата от серията дискусионни срещи на Постоянния форум по проблемите на местното самоуправление, предаде репортер на Bulgariautre. Главчев уточни, че проблемите на българските общини са познати най-добре на представителите на местната власт.

Председателят на Управителния съвет на НСОРБ Тодор Попов добави: „Не разбирам защо проблемите на местното самоуправление остават в периферията на политическия дебат. 60 % от приходите в бюджета на всяка община са от държавни трансфери – субсидии от държавата, 90 на стои от които се управляват от анонимни чиновници”. Той обясни, че в Швейцария например само 6 % са държавни трансфери.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев посочи, че ако допреди кризата общините са имали някаква възможност да се справят със собствените приходи, днес нещата са коренно различни. „Вече е почти изчерпана възможността за продажба на общинска собственост”, заяви той и направи предложение част от данъка от доходите на физическите лица да бъде прехвърлена към общините.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов допълни: „Съветът по децентрализация се върна. Трябва да изменим състава му, да приемем програма за 2015 г. и да предложим поне няколко мерки. Ще свършим това много бързо и ще обсъдим с НСОРБ плана за 2015 г. – да бъдат 4 или 5 мерки, но да бъдат изпълнени”.