ЕК ще одобри проекта по ОП "Региони в растеж" до края на годината

Оперативната програма предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси

Правителството е гласувало проекта на Оперативната програма "Региони в растеж" за настоящия програмен период и той е изпратен за одобрение в Европейската комисия в последния възможен срок. Очакванията са програмата да бъде одобрена до края на годината, предаде БНР.

ОП "Региони в растеж" предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси. Най-голям е бюджетът на "Устойчиво и интегрирано градско развитие" - 840 милиона евро, а "Подкрепа за периферните географски области, най-силно засегнати от бедност" ще е на стойност 106 милиона евро. 

Така правителството разделя 67-те града на 39 големи и останалите - периферни, които ще се подкрепят и по програмата за развитие на селските райони. Това беше и спорния с Еврокомисията казус. 

За регионалната образователна инфраструктура са предвидени 115 милиона евро, за здравната инфраструктура - 83 милиона евро, за социална - 51 милиона евро. "Регионален туризъм" е с бюджет 101 милиона евро. "Регионална пътна инфраструктура" - с бюджет 194 милиона евро.

От регионалното министерство отчитат, че финансовата подкрепа по програмата е териториално балансирана. Нова приоритетна ос е насочена към развитието на периферните географски области, най-силно засегнати от бедност и социална изолация. 

С инвестициите по програмата ще се подобри качеството на живот в градовете и ще се запази демографският потенциал на българските региони. Оперативната програма ще осигури над милиард и половина евро за подобряване на социално-икономическото и териториално развитие, както и за генериране на растеж и заетост в българските региони.