Пловдив получава 100 млн. лв. по ОП "Региони в развитие"

Средствата ще се използва за благоустрояване на градски пространства, инфраструктурата и енергийната ефективност

Пловдив ще получи 100 милиона лева по Оперативна програма "Региони в развитие 2014-2020". Това съобщи в днес в града на тепетата зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Средствата ще могат да бъдат използвани за благоустрояване на градски пространства, както и за обекти от социалната и културната инфраструктура, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради и други. Заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев Николова направи първа копка за изграждане на 48 километра велоалеи.

Деница Николова и кметът на Пловдив Иван Тотев забиха символично кирки на нулевия километър от трасето за крос по бул. "Освобождение" в район "Тракия", от където започва реализацията на новите велоалеи. Зам.-министърът, като представител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“, от където се финансира проекта с близо 14 млн.лв, изтъкна, че от общо седемте подобни проекта в страната този на Пловдив е най-мащабен. Тя пожела на фирмата - изпълнител "Драгиев и Ко" успех и да работи в срок и качествено, защото ще бъде следена постоянно.

Велопроектът е част от големия Транспортен проект и е на обща стойност 13 956 748.80 лв с ДДС. Срокът за изпълнение на строителството е 231 дни. Ще бъдат изградени 37 км изцяло нови велоалеи, а 11 километра вече съществуващи алеи за велосипедисти ще бъдат рехабилитирани. 
Проектът включва преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална сигнализация, връзки между маршрутите, 690 велостоянки по протежение на цялата територия и други необходими компоненти.
Общата стойност на проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив" е 44 306 947 лв.