"Галъп": Расте доверието към правителството

Министрите от новия кабинет започват да са разпознаваеми в обществото

Плаха надежда и желание за стабилизация се наблюдава в хората, сочи декемврийското изследване на "Галъп Интернешънъл". След изборите партиите във властта продължават да се радват на стабилна подкрепа.

Министрите от новия кабинет започват да са разпознаваеми в обществото. Любопитен е обаче случаят с министър Петър Москов, който се нарежда сред „челниците“ по доверие с 27% положителни оценки. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов. При него се забелязват и обичайните ефекти на конформистка подкрепа.

През януари правителството вече е с доверие от 28%, а недоверие – 56%. Това е чувствително по-благоприятна картина в сравнение с времето преди няколко месеца, когато недоверието достигаше и до около 70%, посочват от социологическата агенция.

Изследването е независимо във финансирането си и има ежемесечна история от повече от две десетилетия. Проведено е от 9 до 15 януари сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Представително е за пълнолетното население в България.

Според данните положителните оценки за парламента достигат близо до една пета от отговорите, а отрицателните по-отчетливо спадат в последните месеци. Заедно с това, по-спокойна в сравнение с лятото изглежда и картината по традиционния въпрос „Накъде върви България?“. Една пета казват „към по-добре“, а около 60% - „към по-зле“. „Ножицата“ между негативни и позитивни оценки изглежда по-затворена в сравнение с лятото.

В края на третата година от мандата одобрение за президентската институция споделят една трета от запитаните, а на обратното мнение са над 50%. Институцията остава на стабилни нива на популярност, макар и сравнително ниски в исторически план.

През януари негативни очаквания за икономиката споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна.