Цветан Цветанов: Само за три месеца настоящото правителство върна доверието на Европа

Само през декември са отпуснати около 1 млрд. лв. по спрените програми

Настоящото правителство успя в рамките на само три месеца да върне доверието на Европа и да възстанови финансирането по оперативните програми от стария програмен период. Това заяви председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и заместник-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по време на посещението си в Радомир, където бе гост на празника Сурва, съобщиха от пресцентъра на партията. 

“Само през декември месец 2014г. имаме около 1 милиард лева, които са отпуснати по програмите, спрени по време на управлението на  правителството на Орешарски. Правителството на Бойко Борисов  успя да договори и по новия финансово –програмен период 6 милиарда лева за България. Те ще стигнат до българските граждани, чрез изграждането на нова инфраструктура и всички секторни политики“, посочи той.

Цветан Цветанов коментира изказването на Лютви Местан, за избори на пролет като популистко и произлизащо от желанието на  някои политически сили да се върнат в управлението на страната. Според него днес България повече от всякога има нужда от стабилно правителство. „В момента по-съществено е да фокусираме вниманието си върху местната власт, защото изборите са само след 8 месеца. Изключително важно е да има силна местна власт, която ако работи в партньорство със силна изпълнителна власт,  може да се случат много неща за благото на България“, изтъкна Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ подчерта, че правителството на Борисов се ползва с необходимата легитимност и доверие на Европа, САЩ и всички останали държави в света. „Посещението на Джон Кери в България даде ясни сигнали за доверието в управляващите  и за това, че страната ни е прогнозируем партньор. България се намира на изключително важно геостратегиеско място. Събитията в Сирия, Ирак и Близкия Изток ни задължават да фокусираме вниманието си върху сигурността в региона, тъй като ние сме и външна граница на ЕС. Имаме вече разговори с нашите европейски и америкнски партньори и ще се възползваме от най-добрите практики и най-доброто законодателство и при един задълбочен анализ ще можем да предложим в пленарна зала промени, които да оптимизират нашия наказателен кодекс и ще помогнат за ефективна борба с тероризма“, каза още Цветанов.

За втора поредна година Цветан Цветанов е официален гост на събитието. Зам.-председателят на ГЕРБ  разгледа и организираният от община Радомир кулинарен конкурс, включващ традиционни за района ястия. Той беше придружен от областният управител на Перник Ирена Соколова, народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска, кметът на Радомир Пламен Алексиев, кметът на Перник инж. Иван Иванов, членове на областното и общинските ръководства на местната структура, общински съветници, членове и симпатизанти на партията. Кулминацията на тържеството беше дефилето на местните сурвакарски групи. Те впечатлиха всички присъстващи с колоритното си шествие. Цветанов поздрави сурвакарите и им пожела да поддържат жива традицията на Сурва. „Винаги, когато съм Радомир усещам топлота и гостоприемство. Това са едни незабравими моменти. Благодаря на всички, че съхраняват традицията и духовността жива и я предават на поколенията“, изтъкна Цветан Цветанов.