Бойко Борисов: Не може да се оказва натиск върху мен по темата за шистовия газ

Ако измислят технология, която да не създава проблем за околната среда, защо да не се възползваме, попита премиерът

Категорично „не” да падне мораториумът за шистов газ. По никакъв начин това няма да се случи, докато не бъдем убедени като общество, че има нова такава технология. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и евентуално обсъждане на мораториума върху проучванията и добива на шистов газ, предаде репортер на Bulgariautre.
„Натиск върху мен не може да се оказва по такава тема, защото много ясно сме го заявили, а да се казва никога – няма смисъл, защото ако измислят технология, която да не създава проблем, защо да не се възползваме”, попита Борисов.
Премиерът добави, че имаме големи възможности да си диверсифицираме доставките на газ.
На друг депутатски въпрос относно това дали ще бъде поискана оставката на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, Борисов коментира: „Помолих го да бъде по-внимателен в изказа, защото нито мога да кажа, че го подкрепям, защото не знам как да кажа, че го подкрепям, а и времето е такова – да му поискам оставката преди да сме видели потенциала му като министър... Говорихме с него, че подобно изказване би могло да възпламени много среди. Надявам се да ме е разбрал. Не мога да скрия, че ми е трудно да дам категоричен отговор. Има истини, има история, в която ние самите сме вярвали и ми е трудно да отрека дори и Ломоносов. Цялото ми образование е минало в убеждението, че те са велики”. Той се обърна към депутатите с молбата те да попитат министъра на парламентарен контрол за това какво е имал предвид в изказването си към редица учени. „Трудно ми е да вляза в неговата кожа и да отговоря какво има предвид”, заяви Борисов.